ODLAZAK ZVIJEZDE

Preminuo turski glumac Tuncel Kurtiz

Turski glumac Tuncel Kurtiz danas je preminuo u 77. godini života. Iako je glumio u mnogim filmovima i serijama, publika ga pamti po njegovim sjajnim interpretacijama u sapunicama “Ezel” i “Sulejman Veličanstveni”.

Svoj glumački put počeo je kao šef rasvjete u kazalištu da bi mu 1950. godine bila ponuđena prva uloga. U karijeri je primio mnoštvo priznajnja za svoj rad, a prije dvije godine uručena mu je i nagrada za životno djelo. Živio je i glumio po cijelom svijetu – na turskom, arapskom, švedskom, engleskom, njemačkom i talijanskom, a kad je 1986. dobio Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu u izraelskom filmu “Hiuch HaGdi” na Berlinaleu, nagradu je posvetio svim Turcima, iako je u tom trenutku kao disident već petnaestak godina svijetom putovao sa švedskom putovnicom. Tursku su mu, naime, vlasti oduzele zbog političkog angažmana.

– Svijet u kojem živimo je užasan i nepravedan: u ime zapadnih demokracija milijuni ljudi u svijetu umiru od gladi. Nikad nisam bio član nijedne partije, ali se smatram komunistom i borcem za socijalnu pravdu. I uvijek se glasno bunim protiv svih i protiv svega, poput onog Irca iz vica, koji s obitelji potkraj 19. stoljeća stiže u njujoršku luku. Čim se iskrca, upita prolaznika imaju li Amerikanci predsjednika i vladu. Kad dobije potvrdan odgovor, počne vikati: “Ja sam protiv njih!” – ispričao je prije dvije godine u intervjuu za Gloriju.

Linker
26. travanj 2024 10:07