PRERANI ODLAZAK

Preminuo Željko Malnar

U 70. godini života u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac preminuo je Željko Malnar, putopisac i kolumnist Globusa.

Nakon gimnazije, Malnar je studirao medicinu i eksperimentalnu zoologiju, a u prvu ekspediciju krenuo je već s 20 godina – u jedinu prašumu Europe, Perućicu.

Nakon toga odlazi u Indiju, gdje je studirao novinarstvo za nerazvijene zemlje na Indian Institute of Mass Communication. Poslije diplome ostaje u Indiji još punih 10 godina.

Malnar se bavio istraživačkim radom, nakon studija u Indiji vodio je ekspedicije po cijeloj Aziji, a za to vrijeme radio je i kao suradnik Radio-televizije Zagreb.

Godine 1977. vodi ekspediciju za zagrebačku televiziju pod nazivom “Put na istok”, koja doživljava veliki uspjeh. Od 1982. postaje zapovjednik profesionalnih ekspedicija te radi za američku instituciju Institute of Ecotechnic sa sjedištem u Londonu.

Malnar je autor preko 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe, s južnoga Pacifika, Novih Hebrida (Vanuatua), Salomonovih Otoka…

1986. godine zajedno s Bornom Bebekom izdaje knjigu “U potrazi za staklenim gradom”, koja doživljava četiri izdanja. Jedini je stranac nosilac titule Seiuli (Poglavice koji govori) polinezijske države Samoa.

Malnar je svoje zadnje godine proveo u Zagrebu, gdje je radio kao kolumnist Globusa i voditelj emisije ‘Noćna mora’, u sklopu koje je posprdno obnašao dužnost predsjednika Republike Peščenice.

Jutarnji.hr Foto: Ranko Šuvar/Cropix

Linker
29. ožujak 2024 21:39