ROBERT ZUBER

Prepustio sam se sevdahu

U vokalne mogućnosti 33-godišnjeg TV novinara Roberta Tomića Zubera nacija se uvjerila kad je s pjevačicom Majom Blagdan stigao do finala HTV-ova showa Zvijezde pjevaju.

Dvije i pol godine poslije, prošle jeseni, Zuber je osnovao etno-bend Methodus, sastavljen od sedam vrhunskih glazbenika koji izvorne narodne pjesme žele približiti slušateljima u suvremenim aranžmanima. Kako, primjerice, zvuči dalmatinska pjesma u funky-jazz obradi s primjesama orijentalnog melosa, publika će se moći uvjeriti na njihovom prvom nastupu, zakazanom za 15. travnja u zagrebačkom klubu Bulldog.

Kako ste postali pjevač u bendu? – S prijateljem Ivanom Kneževićem u zagrebačkom klubu BBS na Kajzerici prošle jeseni sam organizirao večeri sevdaha, koji slušam od djetinjstva. Počelo je s gostovanjem bendova iz BiH, no ubrzo smo shvatili da je mnogo jednostavnije i jeftinije okupiti zagrebačke glazbenike koji će izvoditi taj repertoar. Jezgru benda čine harmonikaši Milan Savanović i Miro Navračić, koji su u njega pozvali druge vrhunske glazbenike – klarinetista Haska Brkića, bubnjara Jasmina Nezirevića, violinista Emila Gabrića i gitarista Hrvoja Kneževića. Nakon desetak nastupa, dečki su shvatili da im fali pjevač i to su mjesto ponudili meni. A žabu, kao što znamo, nije teško natjerati u vodu.

Kakve ćete pjesme izvoditi s bendom Methodus? – Narodnu glazbu iz cijele regije: Hrvatske, BiH, Makedonije…, ali i nekih zapadnoeuropskih zemalja. Najveći problem mi je što teško pamtim tekstove pa se nadam da se nitko neće osjetiti uvrijeđenim ako žute dunje u mojoj interpretaciji postanu žute kruške.

Kako je vaša supruga reagirala kad ste joj rekli da imate bend? – Nije bila oduševljena, znala da ću zbog proba i nastupa još više izbivati iz kuće nego dosad. No, bilo joj je drago zbog mene jer zna koliko mi to znači. Kako po cijele dane pjevušim po kući, Diana je pretpostavljala da će nakon snimanja dokumentaraca i glazba doći na red. Jedino se nada da mi hobi neće postati nova stalna obveza.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o etno-bendu Tv novinara Roberta Zubera pročitajte u tjedniku Gloria (br.796)

Linker
02. svibanj 2024 15:45