IN MEMORIAM: HEATH LEDGER

Prerana smrt sramežljive zvijezde

Počinjem se dosađivati, ne sa izborima već sa nedostatkom mogućnosti. Osjećao sam se doslovce gurnut u razne projekte bez vlastitog izbora. Morao sam stati na kraj tome, na neki način, uništio sam karijeru kako bi je ponovno izgradio – bila je jedna od izjava prerano preminule holivudske zvijezde Heatha Ledgera iz koje se moglo naslutiti nezadovoljstvo unatoč svjetskoj slavi.

28–godišnji glumac pronađen je 22. siječnja bez svijesti u svom stanu u New Yorku. Nakon bezuspješnih pokušaja oživljavanja, Heath Ledger proglašen je mrtvim oko otprilike 15:30 sati po lokalnom vremenu.

Policija tvrdi da su nakon uviđaja pronašli prepisane lijekove koje je glumac redovno pio te su zaključili da nema očitih znakova samoubojstva već da je posrijedi nesretan slučaj. Iz izvora bliskih istražiteljima, dospjela je vijest da razina toksičnosti lijekova ipak nije bila dovoljna za predoziranje i da je glumac najvjerojatnije preminuo od srčanog udara. Njegova obitelj od samog početka rezolutno je odbijala pomisao da je riječ o samoubojstvu. Kao i kod brojnih drugih prerano preminulih zvijezda, oko Ledgera su već počele kolati razne priče, neke su utemeljene, a neke baš i ne, ali jedno je sigurno – u svojoj relativno kratkoj karijeri, Ledger je postigao doista puno.

Prvi glumački koraci

Heatcliff Andrew Ledger rođen je 4. travnja 1979. u australskom gradu Perthu. Njegova majka Sally Ledger Bell, profesorica francuskog jezika nazvala je njega i sestru (Catherine) po glavnim junacima romana Emily Bronte "Orkanski visovi". Prvo glumačko iskustvo ostvario je već sa 10 godina glumeći Petra Pana u školskoj predstavi lokalnog kazališta, a već u dobi od 16 godina, mladi Heath zaključio je da je gluma njegov poziv, ostavio školu te zajedno sa tadašnjim najboljim prijateljem Trevorom DiCarlom otputovao u Sydney. Nakon što je odradio par manjih uloga u TV serijama "Sweat" (zanimljivo je da je tamo glumio gay biciklistu) i fantasy drami "Roar", 1999. dobio je prvu veću ulogu na filmu, u teen komediji "10 razloga zbog kojih te mrzim". Ta uloga otvorila mu je vrata slave i uslijedio je niz uspješnica, u kojima je nadobudni glumac nastojao odabirati netipizirane, karakterne i raznolike uloge pošto su ga automatski etiketirali kao ljepuškastu teen zvijezdu.

Od 2000 do 2005, odglumio je odličnu sporednu ulogu u filmu "Bal čudovišta", glavne uloge u filmovima "Patriot", "Legenda o vitezu", "Četiri pera", "Ned Kelly", "The Order" i "Braća Grimm". 2001, osvojio je ShoWest nagradu za ulogu u "Patriotu", a 2003.godine proglašen je glumcem godine u časopisu Australian GQ.

Hiperproduktivan niz ipak je za Heatha, sklonog čestim istraživanjima svog glumačkog talenta i sposobnosti transformacije, bio samo zagrijavanje. Prava priznanja, panegirike kritike i publike, osvojio je ulogom Ennisa Del Mara, gay kauboja koji se zaljubljuje u rodeo jahača Jacka Twista, kojeg je glumio Jake Gyllenhall, u proslavljenom filmu "Brokeback Mountain" redatelja Anga Leea. Njegovu izvedbu u filmu o kaubojskoj gay romansi, kritičari su uspoređivali s najboljim trenutcima glume velikog Marlona Branda. Bio je nominiran za Zlatni globus i za najbolju mušku ulogu te je tako s 26 godina postao najmlađi glumac nominiran za prestižnog Oscara u toj kategoriji.

Poremećeni Joker

Zatim je 2005. glumio Giacoma Casanovu u romantičnoj komediji "Casanova", no film je podbacio na blagajnama i polučio loše kritike. Prošle je godine bio jedan od šestoro glumaca koji su portretirali različite faze i poigravali se sa likom kultnog Boba Dylana u filmu "I’m Not There".

Nakon uspješnih glumačkih ostvarenja, imao je namjeru okušati se i u redateljskoj branši: počeo je istraživati prvo režirajući glazbene spotove a zatim i jedan kratki film. 2006 režirao je 3 glazbena spota: "MorningYearning" za Bena Harpera i dva video spota za australskog hip-hop umjetnika N’fa, pod imenima "Cause an Effect" i "Seduction Is Evil (She’s Hot)".

Zadnja uloga bila je ona legendarnog i poremećenog Batmanovog suparnika, negativca Jokera, u filmskoj adaptaciji mračnog stripa autora Franka Millera "The Dark Knight", nastavka filma "Batman Begins", koji je trenutno u fazi postprodukcije. Glumeći jednog od najvećih negativaca sviih vremena, Batmanovog suparnika Jokera, Heath je izjavio kako je to jedna psihički i fizički iscrpljujuća uloga zbog koje ima problema sa spavanjem. Zasigurno nije bilo lako ubaciti se u mentalni sklop "psihopatskog, serijskog ubojice, šizofrenog klauna koji nema empatije".

Zadnji projekt na kojem je sudjelovao Terry Gilliamova je fantazija "The Imaginarium of Doctor Parnassus". U potonjem nije stigao završiti snimanje pa će njegov lik u bizarnom ostvarenju Monty Phytonovca zamijeniti Johnny Depp. Zamjena u pomaknutoj Gilliamovoj priči neće djelovati nevjerojatno, naime Heath je u priči trebao proći kroz ogledalo i izaći u drugačijem obličju.

Sramežljiva zvijezda

Zgodni i hipersenzibilni glumac imao je, kao uostalom i većina holivudske elite, dinamičnu ljubavnu prošlost: kraće vrijeme hodao je sa modelom Lisom Zane i glumicom Heather Graham. Zatim je dvije godine, od 2002. do 2004., bio u vezi sa glumicom Naomi Watts, karizmatičnom zvijezdom Lynchevog "Mullholand Drivea". Ironično je to što je Ledger, unatoč činjenici da je u časopisu Empire Magazine izabran za jednog od 100 najseksi zvijezda na svijetu, navodno bio „bolesno sramežljiv“.

Na snimanju "Planine Brokeback" zbližio se sa Michelle Williams (poznatom po jednoj od glavnih uloga teen serijala "Dawson’s Creek") s kojom se ubrzo i zaručio. Par je 28. listopada 2005. dobio curicu koju su nazvali Matilda Rose Ledger. Kum djeteta postao je njihov filmski partner Jake Gyllenhaal, proslavljen po, sad već kultnom indie ostvarenju, "Donnie Darko". Heath i Michell nisu uspjevali očuvati privatnost, pa su poput većine holivudskih zvijezda često vodili rat sa reporterima i paparazzima. To je eskaliralo 2006., kada se nekolicina fotografa osvetila pošpricavši vodenim pištoljima njega i zaručnicu, na crvenom tepihu premijere "Planine Brokeback" u Sydneyu. Taj inicident potaknuo ga je da proda svoje imanje u Australiji za 7 milijuna dolara. Unatoč kćerkici i zajedničkom suživotu on i Michelle prekinuli su zaruke 2007.

Zabava s blizankom

U zadnje vrijeme povezivalo ga se s kontroverznom glumicom Mary-Kate Olsen, koja je s blizankom Ashley karijeru započela još krajem osamdesetih u televizijskoj serijia "Puna kuća". Mlada glumica je, navodno, bila u neobaveznoj vezi sa misteriozno preminulim glumcem zadnja tri mjeseca njegova života. Sudeći po nekim izvorima bilo im je zabavno družiti se i izlaziti iako nisu imali namjeru ništa službeno objavljivati. Njihova veza osnivala se prvenstveno na zajedničkom partijanju, izlazili su u iste klubove u New Yorku i dijelili slične interese i senzibilitet. Časopis People iznio je podatak da je Heath uživao provodeći ležerno vrijeme sa mladom glumicom pošto ga je “Mary-Kate uvijek zabavljala i često nasmijavala”.

Zanimljivo je da je 2007. na novinarskoj konferenciji filmskog festivala u Veneciji, izrazio želju snimiti film o engleskom pjevaču Nicku Drakeu koji je umro tragičnom smrću 1974. u 26. godini života. Kao prvi korak ka tom projektu pojavio se u kratkom filmu Drakeove pjesme "Black Eyed Dog" koja je progovarala o Drakeovoj depresiji. Ledgerov film bio je uključen u antologiju kratkih filmova o Drakeu nazvanih "Their Place: Reflections On Nick Drake" koji je doživio svjetsku premijeru na Mods & Rockers Film Festivalu u listopadu 2007. godine.

Na nesreću, Heath Ledger je preminuo u 29. godini života i tako se pridružio svojem omiljenom pjevaču Nicku Drakeu, ali i Jeffu Buckleyu, Jamesu Deanu, Riveru Phoenixu, Ianu Curtisu, Bradu Renfru i ostalima iz plejade talentiranih mladih umjetnika koji su prerano okončali život na vrhuncu slave.

Gordana Kolanović

Linker
20. travanj 2024 15:19