LJUBAVNI ŽIVOT

Princeza Charlotte voli 15 godina starijeg Gada

Premda Charlotte Casiraghi (25), kći princeze Caroline od Monaka , nikad nije radila kao model, nitko se nije previše iznenadio kad je kuća Gucci ovih dana objavila da ju je odabrala za svoje novo lice. U kampanji Forever Now strastvena jahačica Charlotte pojavljuje se sa svojim konjem Caryduffom na seriji fotografija na kojima se sofisticirano isprepleću sadašnjost i 90-godišnja tradicija ugledne talijanske modne kuće obilježena jedinstvenim spojem strasti prema modi i ljubavi prema konjima, spojem koji teško da tko bolje utjelovljuje od Charlotte Casiraghi.

Charlotte je smisao za modu praktično upisan u gene – naslijedila ga je od bake Grace Kelly, princeze od Monaka, koja se i danas smatra bezvremenskom ikonom stila – a to je nedavno pokazala i na dobrotvornom Balu ruža u Monacu, za koji je odabrala plavu haljinu Chanel Haute Couture. I na kojem ju nije pratio novi dečko Gad Elmaleh (40), francuski glumac marokanskog podrijetla, nego britanski DJ Mark Ronson, koji je pozvan kao gost zato što je tema ovogodišnjeg bala bio London šezdesetih godina prošlog stoljeća. U genima joj je zasigurno zapisana i ljubav prema sportu, jer Charlotte od djetinjstva trenira preponsko jahanje, jedan od samo tri sporta u kojima se žene natječu zajedno s muškarcima, te sanja o sudjelovanju na Olimpijskim igrama.

Sportski preci Nikakvo čudo: njezin ujak, knez Albert , natjecao se na olimpijadama s bob-reprezentacijom Monaka, pradjed po majčinoj strani bio je olimpijski pobjednik u veslanju (i slavljen kao najljepše građeni Amerikanac svojeg vremena), a otac Stefano Casiraghi, talijanski poduzetnik, bio je ovisnik o brzini te je svojedobno držao svjetski brzinski rekord u utrci gliserima – 275 km na sat!

Upravo je u jednoj takvoj jurnjavi Casiraghi poginuo kad mu se 1990. brod Pinot de Pinot prevrnuo pri brzini većoj od 170 km na sat. Odjednom udovica u dobi od samo 33 godine, Charlotteina mama, princeza Caroline, s djecom se preselila u dražesno selo Saint Remy-de-Provence u Francuskoj gdje su Charlotte i njezina braća Andrea i Pierre odrastali daleko od partyja i paparazza. Upravo je ondje Charlotte prvi put sjela na konja i zaljubila se u jahanje, a konjičkim se sportom nastavila baviti i kad se obitelj preselila u Fontainebleau kraj Pariza nakon što se Caroline udala za njemačkog plemića Ernsta od Hannovera .

Vulkan prekriven snijegom Unatoč primamljivim pariškim klubovima i zabavama na kojima se okuplja europska zlatna mladež, Charlotte se uglavnom držala povučeno, s gotovo starinskim osjećajem za diskreciju i dostojanstvo, kako je to lijepo opisao jedan promatrač. Dok se čak i njezina majka u mladosti buntovno upuštala u burne veze, pa i u nepromišljeni mladalački brak sa 17 godina starijim playboyem Philippeom Junotom (koji nije potrajao ni dvije godine, a Vatikan ga je kasnije poništio), a da i ne spominjemo izvanbračnu djecu njezina ujaka Alberta te legendarne ljubavne peripetije tete Stephanie s cirkuskim akrobatima, osobnim čuvarima i krotiteljima slonova, Charlotte je živjela razmjerno pitomo. Dečke je mijenjala vrlo rijetko pa je tako dugo hodala sa svojim vršnjakom Felixom Wincklerom, pristojnim sinom uglednog odvjetnika, zatim više od četiri godine s bogatim britanskim galeristom Alexom Dellalom. No, baš kad su svi zaključili kako je vjenčanje praktično dogovorena stvar, Charlotte je pokazala da joj u žilama ipak teče vruća krv dinastije Grimaldi, koja vlada Monakom već više od sedam stoljeća, kao i jednako vruća irska krv Kellyjevih – redatelj Alfred Hitchcock svoju je omiljenu glumicu Grace opisivao kao “vulkan pokriven snijegom”, naslućujući divlju vatru iza hladne ljepote – i prekinula s Dellalom te se počela viđati s francuskim glumcem i komičarem Gadom Elmalehom. Naočiti muškarac marokanskog podrijetla stariji je od Charlotte punih 15 godina, gotovo koliko je Junot bio stariji od Caroline.

Prolazi li Charlotte kroz svojevrsnu fazu pobune ili pak u Elmalehu traži pouzdanu očinsku figuru koja joj je potrebna u trenutku kad ulazi u odrasli život – a sigurno je ne može naći u bivšem očuhu kojem bolje idu javni pijani ispadi od mudrih savjeta – tek će se vidjeti. No, Charlotte ovih dana nema previše vremena za romantične izlaske jer se mora posvetiti poslovnim obvezama. Nedavno je u Parizu, s Australkom Edwinom Alexander, favoritkinjom za zlato u preponskom jahanju na skoroj Olimpijadi, predstavila novu Guccijevu kampanju i fotografije koje je snimio slavni Peter Lindbergh, prvi u nizu poznatih fotografa koji će raditi na kampanji. I dok je Francois-Henri Pinault, šef tvrtke PPR, u čijem je sklopu Gucci, ponosno objavio da će se čak dva njihova konja natjecati na Olimpijadi, Charlotte je skromno zatomila svoje olimpijske snove i za New York Times rekla:

– Sve je to došlo vrlo prirodno, Gucci me već neko vrijeme podržava kao jahačicu. Guccijeva dizajnerica i kreativna direktorica Frida Giannini, i sama vatrena jahačica koja se nakon napornih revija odmara jašući svojeg konja Bientota, već nekoliko godina dizajnira, naime, jahačku odjeću za Charlotte u kojoj upotrebljava tradicionalne Guccijeve elemente – crveno-zelene pruge nadahnute remenom za sedla i kopču što podsjeća na konjski ular. Sad je, s kampanjom Forever Now, suradnja Guccija i Charlotte otišla korak dalje – ali to je skok što će ga iskusna preponašica s lakoćom svladati.

Napisala Marta Štoos

Linker
03. svibanj 2024 02:09