Flickr/ Cottonseed Oil
NJEGA KOŽE ZIMI

Prirodne varijante njege kože - umjesto losiona koristite ulja

Umjesto teških i umjetnih losiona i krema za tijelo, razmislite o prirodnim varijantama njege kože koja posebnu pažnju treba zimi kada je podložnija isušivanju i perutanju. Ulje, osim nanošenja na kožu, može zamijeniti i sredstvo za skidanje šminke, a ukloniti će masnoće i prljavštinu skrivenu u porama.

1. Bademovo ulje

Najpoznatije i s razlogom najčešće korišteno. Bademovo ulje namijenjeno je njezi suhe i osjetljive kože, a prepuno je sastojaka neophodnih za zdravlje kože. Vlaži, hrani i učinkovito štiti kožu te usporava njeno starenje.

2. Suncokretovo ulje

Obnavlja oštećene slojeve kože, sprečava gubitak vlage, omekšava i jača njenu elastičnost. Snažno je protuupalno ulje pa je korisno kod psorijaza, ekcema, pelenskog osipa, upaljenih vena i hemeroida. Suncokretovo ulje ujedno je i odličan odabir za uklanjanje šminke, a namijenjen je svim tipovima kože jer se ne upija prebrzo i otapa nečistoće.

3. Sezamovo ulje

Smatra se da sezamovo ulje sadrži antioksidante koji su korisni u borbi protiv starenja kože, a osim nanošenjem na kožu korisno je i u prehrani jer potiče djelovanje vitamina E i niza antioksidanata. Ima svojstvo izvlačenja nečistoća iz pora pa se preporuča za njegu kože pušača kao i u pripravcima protiv celulita.

4. Arganovo ulje

Nazivaju ga zlatnim nektarom za zdravlje kože, kose i noktiju. Regenerira i hrani kožu te djeluje protuupalno, a u ritualima uljepšavanja koristi se već stoljećima. Također je nezamjenjiv u borbi protiv ožiljaka, potiče obnovu stanica kože i popravlja njenu elastičnost istovremeno zaglađujući bore.

5. Ulje jojobe

Njeguje kožu, ali i kosu te je najpoznatije zbog svojih anti upalnih i hidratizirajućih svojstava. Ulje jojobe brzo se upija i odlično hidratizira kožu, a namjenjeno je svim tipovima jer je slično ljudskom sebumu stoga brzo vraća kožu u stanje ravnoteže. Dodate li nekoliko kapi ovoga ulja u šampon – zadržat ćete kožu zdravo, sjajnom i jakom.

6. Maslinovo ulje

Kleopatrine kupke najčešće su sadržavale maslinovo ulje za koje je dokazano da ima odlična djelovanja na kožu. Maslinovo ulje vlaži suhu kožu i daje joj topli sjaj. Zbog gustoće se slabo upija, ali je korisno za dehidrirane tipove. Ujedno je i prirodna zaštita od sunca te odbija oko 20% sunčevih zraka.

Linker
17. travanj 2024 16:16