FORBESOVA LISTA SLAVNIH

Promjene na vrhu

Najmoćniji par u svijetu show businessa su 27-godišnja pjevačica Beyonce Knowles i njezin 12 godina stariji suprug, rap-producent i izvođač Jay Z. Tako barem tvrdi ugledni američki magazin Forbes koji, kad su financije u pitanju, nema premca na svijetu.

U svojoj godišnjoj listi naj­bogatijih i najmoćnijih ljudi na svijetu, u Forbesu, koji od sada izlazi i u Hrvatskoj, pobrojili su, naime, i osobe iz svijeta showbiza, i to kombinirajući nekoliko bitnih kriterija: po zaradi, pojavljivanju u internetskim tražilicama, na televiziji i radiju, naslovnicama najčitanijih i najutjecajnijih časopisa…

Istina, na prvom mjestu je očekivano 54-godišnja televizijska voditeljica Oprah Winfrey, no Beyonce Knowles je 4., a njezin suprug 7. pa, statistički gledano, na toj ljestvici stoje na višem mjestu od 33-godišnje glumice Angeline Jolie, ko­ja jest druga, ali je njezin suprug, 45-godišnji Brad Pitt, (tek) deseti.

Ni nekad moćan holivudski par, 46-godišnji Tom Cruise i 41-godišnja Nicole Kidman, koji više nisu zajedno, plasirao se niže nego prijašnjih godina: Cruise je 31., a njegova bivša 57. Oprah Winfrey je i dalje na vrhu. Zarada joj prelazi 270 milijuna dolara, sljedeće godine u suradnji s tvrtkom Discovery Communication pokreće vlastitu TV mrežu Oprah Winfrey Network, potpisala je i trogodišnji ugovor sa satelitskom radijskom postajom XM, vrijedan 55 milijuna, a njezina producentska kuća zaslužna je za dva gledana TV showa – Dr. Phil i The Rachel Ray Show. Uz takvu zaradu i poslovnu budućnost ne mora se brinuti zbog manje gledanosti svog nedavno pokrenutog reality showa Oprah’s Big Give.

Drugi je na tom popisu igrač golfa Tiger Woods, a u prvih deset smjestili su se još nogometaš David Beckham (5.), glumac Johnny Depp (6.), grupa The Police (7.), prvenstveno zahvaljujući uspješnoj povratničkoj turneji, a tu je i J. K. Rowling, autorica romana o Harryju Potteru, koja je na devetom mjestu.

Odmah do njih su, redom: Will Smith, Justin Timberlake, Steven Spielberg, Cameron Diaz, David Letterman…Među prvih sto je i nekoliko sportaša koji su već odavno prekinuli karijeru, ali im slava, a i zarada, očito ne kopne: košarkaš Michael Jordan je 18., dakle smatra se moćnijim od trenutačno najveće košarkaške zvijezde Kobea Bryanta (19), ali i od pop-dive Madonne (21). Zanimljivo je pogledati redoslijed i po pojedinačnim kriterijima: najviše je zaradila J. K. Rowling (300 milijuna dolara), ali je po pojavljivanju u novinama 27., na internetu 33., a na televiziji tek 64., i otuda je sveukupno na devetom mjestu.

Angelina Jolie je, na primjer, zaradila samo 14 milijuna dolara, čak šest manje od Brada Pitta, ali je na visoko drugo mjesto najmoćnijih u svijetu show businessa dospjela zato što je uvjerljivo najtraženija osoba na internetu. Po kriteriju pojavljivanja u novinama prvi je Tiger Woods, koji je uz to zaradio i impresivnih 115 milijuna dolara, a po pojavljivanju na televiziji na prvom je mjestu nedodirljiva Oprah Winfrey.

I još je nešto novo na ovogodišnjoj listi: na nju se probilo i nekoliko tinejdžera i onih koji su tek postali punoljetni, na primjer 19-godišnji britanski glumac Daniel Radcliffe je 64., a 16-godišnja američka tinejdžerska zvijezda Milly Cyrus je na 35. mjestu.

Feđa Kalebić

Linker
28. travanj 2024 08:06