Ne trebate biti gurman da biste znali kako za pravi kulinarski užitak više nisu dovoljni provjeren recept i vješta ruka. Da bi se spojili naizgled nespojivi okusi, na čemu se temelji gastronomija 21. stoljeća, prije svega su potrebni talent i ljubav prema kuharskom zvanju, a moderni chef mora biti i dobar organizator, menadžer, govoriti barem dva svjetska jezika. Te, naravno, u malom prstu imati sve tajne kulinarskog zanata.
Upravo ovakav profil mladih stručnjaka obrazuje se u školi “Wallner”, jedinoj privatnoj školi za gastronomiju i ugostiteljstvo u Hrvatskoj, koju je u Splitu otvorila poduzetnica Marina Wallner, a sve što su prvi polaznici naučili od lanjskog ljeta, pokazat će već na Zagreb Wine Gourmet Festivalu, vrhunskoj gurmanskoj manifestaciji, koja će se, pod medijskim pokroviteljstvom magazina Gloria, održati 27. i 28. veljače u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Budući kuhari prva dragocjena iskustva s kuhačom u ruci stjecat će u kuhinjama stranih i domaćih uglednih hotela – poput splitskog Parka i Le Meridien Lav, a jednom u tjednu na raspolaganju im je i najsuvremenija kuhinja, vrijedna četiri milijuna kuna, u prizemlju zgrade na Žnjanu, koja će, kad bude sasvim dovršena, ujedinjavati srednju školu kao i visoku školu za gastronomiju.
U “pametnoj “ kuhinji s multifunkcionalnom pećnicom te indukcijskom pločom za kuhanje, koja se u sekundi zagrije prema veličini posude i isto tako brzo ohladi, istodobno može raditi 16 kuhara, odnosno cijeli jedan razred. Tijekom školovanja učenici se osposobljavaju i za takozvane wellness-kuhare: riječ je o novom trendu u gastronomiji iza kojeg se kriju kuhari s golemim predznanjem o nutricionizmu. Nakon završetka trogodišnjeg školovanja (godišnja školarina iznosi 26.000 kuna) najbolje čeka posao te usavršavanje u prestižnoj londonskoj školi kulinarstva Le Cordon Bleu. Tomu se nadaju i prvi polaznici škole, 15-godišnjaci Marino Bevanda, Tomislav Barić i Ivan Barčot, koji su se, prema riječima njihovih mentora, među kojima je i kulinarski doajen Ferdo Odak, izvrsno snašli u dosadašnjim školskim zadacima – pripravi priloga i jela od povrća.
– Želja nam je odgojiti vrsne kuhare koji će ujedno biti promotori zdrave prehrane. Naši kuhari naučit će kako od “običnog” povrća napraviti carsko jelo, ali i kako voditi “ozbiljnu” kuhinju – govori 50-godišnja Marina Wallner, vlasnica škole za vrhunske konobare, slastičare, kulinarske menadžere te turističko-hotelijerske komercijaliste.
Na ideju o školi Marina Wallner je, kaže, došla zahvaljujući višegodišnjem prijateljstvu s Ingrid Badurinom, autoricom gastronomske manifestacije 1001 delicija, ali i potaknuta vlastitom strašću prema kulinarstvu. No, treba reći da tu nije i kraj njezinim ambicijama: škola “Wallner”, naime, dio je projekta “Mediteranski centar gastronomskih umjetnosti Oliva Allegra” u sklopu kojeg će se već ovo ljeto na dva mjesta u središtu Splita otvoriti po jedna slastičarnica i restoran s ponudom baziranom na originalnim starinskim receptima, te kolačima koji se pripremaju s maslacem, a “boje” voćnim sokovima.
U njima će dragocjena iskustva stjecati i polaznici škole, koji će ovo ljeto sudjelovati i na manifestaciji 1001 delicija, čiji je centar suorganizator. Ali najvažniji dio projekta je Visoka škola za gastronomiju koja će biti dovršena na vrijeme da se na nju upišu prvi Jamieji Oliveri sa svjedodžbom privatne škole “Wallner”.
Dolores Tolić
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....