ČETIRI ŠAPE U KAMPANJI

Pseća utrka za Pantovčak

S predsjedničkom utrkom na Pantovčak ovih se dana zahuktava još jedna srčana bitka: pseća utrka do Predsjedničkih dvora. Naime, većina predsjedničkih kandidata ponosni su vlasnici pasa, a neki čak vjeruju i da im njihovi ljubimci karakterno nalikuju. Stoga je za očekivati da će pobjednik u Vilu Zagorje povesti i “najboljeg čovjekovog prijatelja”.

Mnogi se još sjećaju velike ljubavi jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita prema psima: svoje je pudlice vodio čak i na državničke sjednice, pa se na TV snimkama (danas hitu na youtubeu) na kojima govori o međunarodnoj politici, neprekidno čuje lavež pasa.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije imao psa, a njegov nasljednik Stipe Mesić ima jednogodišnjeg Kira, mješanca huskija i labradora, no nikad se nije s njim pojavljivao u javnosti. Treći hrvatski predsjednik vjerojatno će slijediti svjetski trend, koji su popularizirali američki “kolege”. Većina ih je imala pse, a mnogi su se s njima rado fotografirali. Barbara Bush, supruga Georgea Busha starijeg, čak je napisala i knjigu u ime njihove kujice, springer španijelice Millie, o životu u Bijeloj kući. Bill Clinton često je govorio o svom labradoru Buddyju, a njegov nasljednik George W. Bush imao je škotskog terijera Barneya i springer španijela Spota.

Trend nastavlja i Barack Obama sa svojim Boom, portugalskim vodenim psom, s kojim uživa na travnjacima oko Bijele kuće. A čije će šapice trčkarati po finim salonima i kabinetima Predsjedničkih dvora, koji se prostiru na 3700 četvornih metara? Da i ne spominjemo gotovo 100.000 četvornih metara travnjaka i šume oko Dvora – najveće “dvorište” koje neki pas u Hrvatskoj može imati.

Kristinka Šćavina

Linker
24. travanj 2024 09:04