Kad je o hrani riječ, Majda Šušelj Tara, 27-godišnja pjevačica umaške dance-skupine Karma, već se godinama drži pravila da treba jesti malo, ali kvalitetno. To, konkretno, znači da jede nekoliko puta dnevno, nikad ne pretjeruje, a kombinira zdrave namirnice, najčešće mediteranske.
– Teško da bih prepunog želuca i s viškom kilograma mogla energično plesati na pozornici pa najmanje četiri sata prije nastupa ništa ne jedem. Čak ni poslije toga: osim što izbjegavam noćne obroke, koji bi lako mogli ugroziti moju liniju, toliko sam premorena da, možda, popijem samo voćni sok – otkriva Tara, dodajući da to ne znači da nije gurman. Naprotiv, voli probati svako njoj novo jelo, a ako joj se svidi, bez ustručavanja će zatražiti recept i pokušati ga pripraviti kod kuće. Kuha, naime, od svoje dvanaeste godine – "učiteljica" joj je bila mama Jolanda – pa je do danas stekla dovoljno iskustva da savršeno pripravi i juhu, i ribu, i meso, i tjesteninu i kolače. Iako trenutačno živi sama, kuha svaki dan, ali najviše voli pripravljati jela za kolege iz benda, Josipa Mianija, kojeg zovu Pipi, i Nenada Čirjaka, poznatijeg kao Neno DJ. Oni su, naime, toliko ludi za njezinom hranom da se na objed – sami pozovu.
– Dečki su velike "izjelice" pa, za razliku od mene, znaju i pretjerati. No, oni su na pozorniciionako pozadinski igrači: ne moraju se mnogo mučiti s plesnim pokretima – priča Tara, koja, iako voli raznu hranu, prednost daje ribama, rakovima, školjkama i drugim morskim delicijama. Prženo i razne grickalice, pak, obilazi u širokom luku.
Češke okruglice
– Moja se obitelj bavila ribarstvom pa nema ribe koju nisam probala. Sretna sam što sam rođena i živim u Istri, podneblju gdje se jede lagana i zdrava hrana, izuzev fuža i njoka, koji imaju nešto više kalorija. Moglo bi se reći da su oni, kao i knedličke, moj najveći "grijeh" u kuhinji – priznaje Majda Šušelj Tara, koja se okruglicama od kruha "zarazila" u Češkoj i Slovačkoj. Ondje je, naime, grupa Karma postala popularna prije četiri godine pa je Tara, uz jezik, naučila i pripravljati njihove specijalitete. Ako, pak, nema volje ili vremena za kuhanje, najradije ode u restoran Toni u Zambratiji nedaleko od Savudrije, gdje je otac i sin Paolo i Ivan Paoletić, vlasnici restorana, uvijek lijepo ugoste – pripreme za nju neko fino sezonsko jelo. Trenutačno su na meniju rakovice koje se hvataju upravo u ovo doba.
– Obožavam njihovo mekano meso koje se topi u ustima, a još je bolje kad se uz to popije čaša istarske malvazije. Onda je to potpun gastronomski užitak – zaključuje Majda Šušelj Tara.
Damir Leljak
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....