IVA VISKOVIĆ

Put do vrha vodi preko Sljemena

Napisala Sineva Pasini Snimci: Vedran Peteh i Petar Jurica

S iskrenom zahvalnošću Iva Visković prima čestitke za svoj drugi nastup u HTV-ovu subotnjem showu Ples sa zvijezdama. Studentica treće godine zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, koja je 6. ožujka navršila 23 godine, sve je “oborila s nogu” kad je svojim toplim altom otpjevala klasik Bena E. Kinga – “Stand By Me”. I premda je već u prvoj emisiji (izvodeći s partnerom, odnosno mentorom, Borisom Novkovićem baladu Eltona Johna “Sorry Seems To Be The Hardest Word”) pokazala da ima i glasa i sluha, tek je u drugoj – kako je netko lijepo napisao – konačno uzela mikrofon kako spada i pokazala što zna. A zna puno.

– Svi mi kažu da je bilo odlično, a ja se svog nastupa sjećam kao u magli. Ne pamtim što smo Boris i ja pričali s voditeljicom Barbarom Kolar, što su nam točno rekli članovi žirija ni kako smo sišli s pozornice. Znam samo da me je kad smo se vratili u back stage i sjeli, ispunila sreća. Da sam se divno osjećala – priča Iva, koja je svojim novim uspjehom ponovno razveselila roditelje u Makarskoj. Mama Biserka, ekonomistica, i tata Ivo, ginekolog, svoju su jedinicu prije četiri i pol godine poslali u Zagreb na studij, a ona je postala – zvijezda. Najprije glumačka, a sad i pjevačka.

U orbitu slave lansirala ju je sapunica “Ljubav u zaleđu” u kojoj je glumila Ninu Radić, mladu slikaricu čiji se život preokrene kad se zaljubi u nogometaša. A ulogu je dobila nakon što je, kao studentica druge godine akademije, otišla na audiciju za serijal – ne vjerujući previše da će joj se posrećiti. No, upravo se to dogodilo. Taj ju je angažman, međutim, prisilio da nakon dugog razmišljanja, procjenjujući svako “za” i svako “protiv”, donese odluku o jednogodišnjoj stanci na studiju. Snimanje “Ljubavi u zaleđu” zahtijevalo je, naime, cjelodnevni boravak – od ranog jutra do večeri – u studijima Jadran filma. I povratak u unajmljeni stan ne na odmor već na – učenje uloge za sutrašnje snimanje.

Dalmatinski šarm

Iva se nije žalila jer gluma je njezin životni odabir zbog kojeg je i svoju prvu zagrebačku godinu provela na “počeku”. Kako u prvom pokušaju (2002.) nije prošla na prijamnom ispitu za akademiju, upisala je novinarstvo na Hrvatskim studijima, čak je dala i pet ispita. No, od svog sna nije htjela odustati: dogodine je ponovno otišla na prijamni i – uspjela. U međuvremenu je ipak uspjela stati na kazališne daske. Doduše, ne kao glumica, već kao pjevačica.

– Otišla sam na audiciju za mjuzikl “Kosa” koji je “Komedija” postavila 2003. Uzeli su me u zbor. Nastupali smo na ljetnoj pozornici na Jarunu, na Križankama u Ljubljani… Bila sam jednostavno anonimus koji je želio pjevati – kaže Iva koja odlično svira klavir, a mikrofon u ruke uzela je još davno. S deset godina nastupila je u Turbo Limach Showu, s pjesmom Alanis Morisette “Ironic” došla je do polufinala, a u srednjoj školi pjevala je s bendom Alo Mama po Makarskoj.

Glas o njezinu glasu dopratio ju je i u Zagreb. Svi njezini prijatelji i kolege znaju da “Iva krasno pjeva”, pa ne čudi što je lanjskog studenog bila pozvana u Opatiju da s nekoliko evergreena uljepša svečanost otvorenja dućana poznate modne marke. A onda je, nekoliko mjeseci kasnije, stigao poziv za show Zvijezde pjevaju.

– Čula sam da se ta emisija priprema i priznajem da me to zaintrigiralo, no zaista nemam pojma kako su organizatori došli do mojeg imena. Jednog mi je dana zazvonio telefon: zvali su me s HTV-a. Odmah sam, dakako, pristala. Organizatori su me “sparili” s Borisom Novkovićem. Mislim da su nas slagali po boji glasa. Pogodili su – priča Iva nerado otkrivajući kako njezin dečko komentira glazbeni uzlet svoje drage. Iva je već godinu i pol u vezi s Vinkom Filipićem, 27-godišnjim TV novinarom koji je prije šest godina na izboru za Mistera Hrvatske bio prvi pratitelj. Upoznali su se u šest ujutro u jednom zagrebačkom klubu, otkrio je taj rođeni Bračanin šaleći se da je mlada glumica pala na njegov “dalmatinski šarm”.

– Ja sam zauzeta žena, potpuno sam imuna na udvaranja – smije se Iva odgovarajući na pitanje je li njezina nova – pjevačka – slava povećala broj mladića koji joj se žele približiti. A udvarača je ta privlačna, 174 centimetra visoka, djevojka imala oduvijek. Onima najupornijima dobro će doći podatak da se u četiri i pol godine života u Zagrebu Iva Visković još nikad nije popela na Sljeme. Neki snalažljivi obožavatelj mogao bi joj se ponuditi kao vodič do vrha Zagrebačke gore. A do glumačkog i pjevačkog vrha ona može i sama.

Linker
29. travanj 2024 08:31