TVORAC HITOVA

Rajko Dujmić: Glazba je čitav moj život

Projektom “Muzika zabavna” dvojica proslavljenih skladatelja i aranžera bacaju rukavicu u lice društvenom ukusu, stanju na estradi, tehnologiji i recesiji, pozivajući publiku na nove izvedbe svojih velikih hitova, koje će vlastitim glasovima interpretirati u intimnoj atmosferi manjih dvorana. Ideja potječe od Rajka Dujmića (57), najvažnijeg člana ponovno okupljenih ‘Novih fosila’ i umjetnika čiji se neprolazni hitovi gotovo ne mogu izbrojiti. “Ključ je ispod otirača”, “Tonka”, “Plava košulja”, “Da te ne volim”, “Najdraže moje”, “Šuti, moj dječače plavi”, “Milena”, “Jesen je”, “Dobre djevojke”, “Djeca ljubavi”, “Dunjo mirisna”, eurovizijska pobjednica “Rock me”… samo su neke od njih.

Dujmić nije zaslužan samo za desetljeća popularnosti “Novih fosila”, već je i autor brojnih uspješnica Srebrnih krila, Jasne Zlokić, Vlade Kalembera, Nede Ukraden, Doris Dragović, Jasmina Stavrosa… Iako je u rujnu prošle godine zbog iscrpljenosti završio u bolnici, gdje su mu liječnici rekli kako mora usporiti ritam svoga života, Rajko je ipak krenuo u projekt “Muzika zabavna” s kolegom Zrinkom Tutićem.

– Ja oduvijek malo spavam, a pored glazbe nemam drugi život koji bi vrijedilo čuvati. Ipak, da nemam ženu ne znam da li bih sve ovo izdržao. Ona je stalno uz mene i podržava me i u ovom posljednjem projektu – govori glazbenik o supruzi Snježani (47), s kojom je prevladao bračne razmirice iz 2009. godine. Par se vjenčao 1990., a Snježana je uz Rajka bila i tijekom borbe s alkoholizmom, drogom i depresijom.

Iako se može činiti da je “Muzika zabavna”, koju su Dujmić i Tutić predstavili svojom izvedbom “Gibonnijevih” “Zlatnih godina”, nostalgični projekt koji se obraća samo starijim generacijama, Rajko tvrdi upravo suprotno.

– Ne, baš obratno. S time što ćemo uživo svirati na manjim pozornicama dajemo mladim ljudima mogućnost da ne budu u ogromnoj dvorani gdje nas ne vide, nego da gledaju naše ruke i izvedbe vrhunskih muzičara. Danas, kada se sve odvija putem interneta i YouTubea to je naročito važno. Na internetu možete kupiti lekciju u kojoj vam gitarist nešto pokaže, ali to nije to – glazba se prenosi uživo. To je drugačija transmisija energije. Inače nam ne bi trebale glazbene škole, poput Rock akademije na kojoj predajem. Zato vjerujem u live nastupe i radim “Muziku zabavnu”. Starija publika imat će priliku ponovno proživiti svoju mladost, svoje “Zlatne godine”, a mlađa će čuti mnoštvo sjajnih glazbenika, čija imena još neću otkriti.

Rajko ne želi govoriti ni o imenima svojih potencijalnih nasljednika, ali vidi ih među učenicima na Rock akademiji.

– Ima puno mladih ljudi koji su već postigli komercijalni uspjeh. Među mojim učenicima također je mnogo nade, ali ne bi bilo fer da ih spominjem poimence. No mislim da će se barem trojica dostojno pokazati.

Prednost mlađih je, smatra Dujmić, i poznavanje engleskog jezika.

– U naše je vrijeme jezik na kojemu smo stvarali bio barijera prema većem uspjehu. Ja doduše imam velik opus na njemačkom i talijanskom, koji ću jednom negdje i pokazati, a tu je i mnogo instrumentalne, pa kazališne i filmske glazbe. Zrinkov opus jednako je raznolik – zaključuje Rajko, dajući time najbolji poziv publici za koncerte “Muzike zabavne”.

Linker
30. travanj 2024 21:03