MODNI STIL

Remi inspirirana blogericama

Svojim odrješitim rimama i dinamičnim scenskim nastupom Mirela Priselac Remi (30), reperica grupe Elemental, odaje dojam djevojke koja ima stav i koju nitko ne shvaća površno. Koliko joj je važno što se događa u njezinom Zagrebu, pokazala je nedavno pjesmom “Za grad” koju je napisala tijekom jednog popodneva kao podršku svojim sugrađanima – prosvjednicima u Varšavskoj ulici.

Sve je to uslijedilo nakon petog albuma grupe Elemental, “Vertigo”. Dok su ga proljetos završavali, posebno ih je razveselio poziv Europske komisije i Europskog ureda za glazbu da sudjeluju u projektu povezivanja urbanih glazbenika, nazvanom Diversidad. Zbog toga su tjedan dana proveli u Parizu, gdje su sa skupinom glazbenika iz cijele Europe radili na zajedničkom albumu “Diversidad Experience”, a potom je MTV Europa ponudio Remi da s još dvije reperice (iz Nizozemske i Njemačke) snimi spot za pjesmu “I Got It”.

– Nakon tog iskustva sve se nekako promijenilo jer sam shvatila da je glazba neizostavan dio mog života koji me i veseli, i emocionalno hrani – kaže Zagrepčanka koja danju prevodi (završila je studij engleskog i španjolskog jezika), a na večer repa.

Ima li i vaša odjeća na sceni neku poruku, poput pjesama koje izvodite? – Ne, u njoj se samo želim dobro osjećati dok skačem i repam. Nisam ja Lady Gaga, ali opet, lagala bih kad bih rekla da ne razmišljam o svom izgledu na sceni. U posljednje vrijeme sve više o tome vodim računa, i čini mi se da tek sad otkrivam modu.

Znači li to da slijedite trendove? – Više nego prije. Dok me prije zanimala isključivo odjeća kakvu nose reperi, sad otkrivam i druge stvari. Nekad sam nosila samo široke, baggy hlače, a sad sam stalno u uskima. Razlikuje li se vaš privatni stil od onog kako se odijevate za nastupe? – Ne previše. Bitno mi je da ne izgledam poput ulickane šminkerice. Moj stil je takozvana ulična moda – i na nastupima i kad idem na kavu u grad. Volim visoke potpetice, no na pozornici to ne dolazi u obzir jer još nisam dovoljno vješta za maraton u štiklama. Volite li šokirati na sceni? – Ako od mene očekujete nešto u stilu Janet Jackson i Justina Timberlakea, kucate na pogrešna vrata.

Postoje li neka nepisana pravila odijevanja za repere? – Dio reperske kulture je brend Adidas, linija Originals, i to odjevni predmeti na kojima je istaknut stari Adidasov logo. Ako su prisutne i tri crte, one moraju biti našivene kao na Firebird modelu trenirki, a ne isprintane. Nekad smo svi iz ekipe zajednički naručivali takve modele čim bi netko odlazio na putovanje u Njemačku, jer ih kod nas nije bilo.

Surađujete li na snimanju spota sa stilistima? – Sve ovisi o radnji spota. Često se za odjeću pobrinem sama jer naši stilisti baš i ne shvaćaju kako bi reperice trebale izgledati. Uglavnom su me pokušali odjenuti kao Lil’ Kim koja se drži izreke “manje je više”, a ja sam od toga miljama daleko. No, zato me oduševila stilistica s kojom sam surađivala na snimanju spota za MTV u Parizu jer je shvatila moj glazbeni izričaj. Odabrala mi je kožnate hlače i čizme. Dobar izgled olakšava mi nastup jer ne mislim na detalje i mogu se u potpunosti koncentrirati na izvođenje.

Zašto vam se ne sviđa seksepilan izgled? – U suviše izazovnoj odjeći ne bi mi bilo ugodno na sceni. Osim toga, pažnju ne želim privlačiti tijelom već pjesmom. Prije dva tjedna sam nastupila u minici – prvi put u karijeri, i to samo zato što mi je bilo strahovito vruće. No, privatno ih stalno nosim.

Kako održavate kondiciju za nastupe, koji su fizički vrlo zahtjevni? – Vježbam aerobiku tri puta tjedno i pazim što jedem. Kad je vruće, najviše mi odgovaraju salate, voće i voda pa me dečki iz benda zezaju da jedem samo priloge. Prije koncerta ipak se malo opustim jer znam da ću potrošiti mnogo kalorija. Zato se posebno veselim nastupima u Bosni i Hercegovini kad mogu uživati u njihovim specijalitetima.

Volite li kupovati? – Naravno. Sad kad su rasprodaje, shopping je poput utrke s preponama – tko prvi, njegov komad – preko polica i stalaka s odjećom. No, nikad zbog tog ne završim u minusu jer ne kupujem odjeću koja je preskupa. Razlog je vrlo jednostavan – sve mi brzo dosadi, pa svako malo idem ponovno “u lov”. Zato mi se ni ne isplati ulagati u majice od 1000 kuna.

Koji su vam najdraži modni detalji? – Volim naušnice, prstenje i narukvice, ali ne i ogrlice. Iako ih imam gomilu, za svaki komad nakita točno znam gdje sam ga kupila.

Gdje ćete ljetovati? – Ovo ću ljeto provesti radno, prevodeći i nastupajući. No, uspijem li odvojiti tjedan dana za odmor, sigurna sam da ću destinaciju zajedno s dečkom Tiborom odabrati 12 sati prije samog polaska. Spontano i bez ikakvih grandioznih planova.

Nedavno ste postali plavuša. Je li promjena frizure utjecala i na odabir odjeće? – Prvi put sam plavuša, iako sam nekad davno imala svijetle pramenove. Mislim da mi dobro pristaje, ali mislim da je razlog nova, kratka frizura, a ne toliko boja. S kratkom kosom osjećam se oslobođeno. A kao plavuša nosim svjetlije boje, poput bež i žute, kao i svijetle traperice i zlatni nakit, što mi je kao brineti bilo nezamislivo.

Jeste li se odlučili na promjenu izgleda zbog novog albuma? – To se slučajno poklopilo. Koje su vam omiljene modne marke? – Od stranih – Marc Jacobs, Michael Kors i L.A.M.B. koji kreira Gwen Stefani. Od naših volim ponešto od ELFSA, Roberta Severa i Robe. No, najviše mi se sviđa rad dizajnera Maura Massarotta koji radi čuda sa startasicama i naočalama za Ghetaldus. Koja vam se zvijezda dobro odijeva? – Gwen Stefani. Izvanredna mi je i uvijek nekako zaigrana. Sviđa mi se taj moderni pin-up stil, kao i kombinacija rock chica i ulične mode. U tome prednjači London.

Odlazite li često onamo? – Još nikad nisam bila, no planiram ove jeseni. Stil Londončanki pratim na jednom od svojih omiljenih blogova o uličnom stilu stylescout.blogspot.com. To mi je (uz slične blogove posvećene pariškom i tokijskom stilu) glavno modno nadahnuće. Naglasak nije na skupim dizajnerskim krpicama, nego na otkačenom stilu anonimnih ljudi koji često nose vintage odjeću i ono što su sami preradili.

U jednom ste intervjuu izjavili da nikad ne biste sudjelovali u snimanju modnog editorijala. Kako to da ste se predomislili? – Doista sam to rekla, ali zato što sam se jednom opekla. No, sve se mijenja. Ako surađuješ s ljudima koji znaju što rade, sve može biti zabavno poput igre. A ujedno svojim stavom mogu skrenuti pozornost i na neke druge stvari jer ne mislim da se sve vrti oko frajera, krpica i maskara.

Helena Štahan

Linker
24. travanj 2024 01:39