SPEKTAKLUK

Rene Bitorajac: Moj povratak u pelene

U tjednu u kojem je proslavio prvi rođendan suprugine dječje igraonice Bitange i princeze, 38-godišnji zagrebački glumac Rene Bitorajac i sam se vratio u pelene. I to u predstavi “Spektakluk”, koju je napisao, režirao i odglumio s kolegom Tarikom Filipovićem . Njih dvojica u svom autorskom projektu, grotesknoj parodiji društva spektakla u današnjoj Hrvatskoj, od kolijevke do groba prate sudbinu dvojice prijatelja. Zbog toga Rene i Tarik u predstavi igraju čak 11 različitih likova: bebe, pučkoškolce, tinejdžere, gimnazijalke, stiliste, fetive Splićane, obiteljske ljude umorne od stresa, starce…

Tarik i Rene pokazali Spektakluk

– Predstava je brza i atraktivna, pa su takvi i kostimi. Povratak u sigurnost pelena je vjerojatno podsvjesna želja mnogih, a mi smo si je i ostvarili. Čak mi je malo i pobjeglo, toliko sam se uživio i opustio na sceni – smije se Rene, koji je za ulogu bebe “skinuo” reakcije i ponašanje svoje 1,5-godišnje kćerkice Larise.

Sedam godina nakon “Magic Act Showa”, u kojem su, kako su često isticali, spojili tragično lošu glumu i jeftine mađioničarske trikove, Rene Bitorajac i Tarik Filipović vratili su se se s novim urnebesno smiješnim projektom, u kojem pjevaju, plešu i glume na pet jezika: hrvatskom, srpskom, slovenskom, bosanskom i makedonskom.

Usporedo s fenomenalnim uspjehom “Magic Act Showa”, Rene i Tarik afirmirali su se kao najotkačeniji voditeljski par (Noć gutača reklama), a zajedno su glumili i sve četiri sezone TV serijala “Bitange i princeze”.

– Posljednjih godina stigle su obiteljske obveze pa se sve manje privatno družimo. No, sad su djeca ipak veća pa već i pitaju jedni za druge. Na rođendanu igraonice moj Gabrijel (4) se nije odvajao od Tarikovog Dine, koji je četiri godine stariji od njega pa ga gleda kao Boga, dok je Larisa (1,5) jurila za Armanom (3), koji joj nije želio dati niti jedan kikić – da joj ne zapne u grlu – govori Rene Bitorajac, koji se prije četiri godine vjenčao s odgojiteljicom Anom Zoricom. A činjenica da će 2. ožujka iduće godine proslaviti okrugli 40. rođendan, uopće ga ne užasava, jer mu, tvrdi, nikad nije bilo ljepše, bolje i lakše živjeti.

– Prije deset godina četrdesetogodišnja­ci su mi izgledali kao starci, a sad mi je koma pomisliti da ću za deset godina biti na pragu pet banki. Kao što kažemo u našoj predstavi: “život prođe dok trepneš, ni ne okreneš se, a već si ostario”. No, svaka dob nosi svoje i to životu daje poseban čar – zaključuje Rene.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o “Spektakluku” Renea Bitorajca i Tarika Filipovića pročitajte u tiskanom izdanju ili se pretplatite na PDF izdanje

­

Linker
26. travanj 2024 21:19