GROTESKNA REALNOST

Rene Bitorajac: Ovaj film će stresti žene

Zagrebački glumac Rene Bitorajac (39), poznat po zabavnim ulogama i ćelavoj glavi, igra glavnu ulogu u filmu “Ljudožder vegetarijanac” redatelja Branka Schmidta. Scenarij je rađen prema istoimenom romanu Ive Balenovića, bivšeg ginekologa koji je na taj način razotkrio medicinsku korupciju i brojne druge probleme u jednoj zagrebačkoj bolnici.

Bitorajac je u ulozi ginekologa u središtu seksualnih i korupcijskih afera, no iako fokusiran na zdravstvenu tematiku, film ima sveobuhvatniju poruku o korupciji u društvu, ignoriranju problema i dekadentnosti koja nas okružuje.

Jeste li bili svjesni bolničke stvarnosti prije nego ste pročitali scenarij? – Za neke stvari jesam, ali neke su mi bile premorbidne, no nisam znao. Onda sam se malo informirao i samim time što mi je Ivo Balenović, i sam doktor, rekao da ispod filma može slobodno pisati da je rađeno po istinitim događajima, morao sam mu vjerovati. Kasnije sam još čuo da se ovo iz filma stvarno događa.

Imate li sada kao otac drugačiji pogled na porođaj, posjete bolnicama, biste li možda za buduće trudnoće sa suprugom otišli van Hrvatske? – Ne, većina su ipak časni doktori, osim toga za dosadašnje porode moje djece znao sam po preporukama kakvi su doktori. Međutim, žene će ovaj film svakako malo stresti, i one koje su rodile i one koje tek misle roditi. Takve se stvari događaju, a mi smo imali sreću.

Mislite li da će publika moći prevazići vizualno teške scene filma i shvatiti poruku? – Malo sam subjektivan po tom pitanju, kada sam čitao scenarij činio mi se puno morbidniji od filma koji se sada prikazuje. Mislim da svakodnevno gledamo neka ubojstva na filmu i da je “Ljudožder vegetarijanac” limunada prema onome što znamo vidjeti.

Kako vam se svidjela vlasulja koju nosite na filmu, da li vam odgovara? – Što je najgore, u srednjoj školi sam imao baš takvu nekakvu frizuru, otprilike takve nekakve dužine, kasnije sam se posvađao sa kosom. Perika mi je legla nevjerojatno, moram reći da sam inzistirao na njoj, htio sam u ovom filmu biti drugačiji. Htio sam ne reći ‘kaj’ petsto puta i imati kosu. Branko mi je to sve omogućio i ja sam mu beskrajno zahvalan na svemu tome. Mislim da je najveći problem kod nas da se bježi od perike, osuđen sam da tu budem doživotno ćelav, a Bruce Willis u svakom filmu ima drugačiju kosu, Colin Farrell je od glave do pete tetoviran, a na filmu mu se to uopće ne vidi. Mislim da je to i jedan napredak na hrvatskom filmu, što ćelavi glumac ima periku.

Snimio Matko Stanković

Linker
26. travanj 2024 21:31