DINO JELUSIĆ

Rokersko sazrijevanje

Kad se Dino Jelusić 16. svibnja pojavi na pozornici pulske Arene, kao jedan od sudionika CMC Festivala Pula 2008, prvog revijalnog festivala hrvatske diskografije, mnogi će se upitati – je li to doista on?! Jer, 16-godišnji Zagrepčanin se i “glasom i stasom” razlikuje od klinca koji je 2003. pobijedio na dječjem Eurosongu u Kopenhagenu s pjesmom “Ti si moja prva ljubav”.

Ulazak u pubertet učinio je svoje: Dino je postao visok mršav mladić izdužena lica, razbarušene kose i “hrapavog” glasa – zbog čega ga neki jedva prepoznaju – a i glazbeni stil mu se uvelike promijenio. Nakon pop-pjesama “zabrijao” je na žestoki rock, počeo se odijevati u crno, a ima i prateći bend. Osnovan je prošlog Uskrsa, a čine ga gitaristi Vedran Baotić (16) i Ivan Zečić (16), Marin Stipković na bas gitari (18), Marin Gregov (18) na bubnjevima te Andrej Vesel (16) na klavijaturama. Bend nema ime pa će dečki “prašiti” pod imenom frontmena – Dino.

Pjesma s kojom će se predstaviti na CMC Festivalu Pula 2008 zove se “Malena”, a autori glazbe i stihova su Dinovi roditelji – majka Sandra, pravnica, te otac Dario, bivši gitarist skupine Neki to vole vruće, a sada sinov izvršni producent. Dino ima i tri godine mlađu sestru Lorenu, koja je 2005. Hrvatsku predstavljala na dječjem Eurosongu u Belgiji i objavila album “Rock Baby”, te četverogodišnjeg brata Brunu.

Promjena glasa

– U pjesmi “Malena” vidjet će se zaokret u mom glazbenom izričaju, ali ritam nije prežestok jer ne bih želio odmah šokirati publiku – objašnjava Dino, dodajući kako rock-glazbu, zapravo, sluša odmalena i u njoj se pronašao. A najdraži su mu stariji bendovi: Aerosmith, AC/DC, Whitesnake, Jon Bon Jovi, Queen, Europe… Sa svojim bendom, kaže, marljivo vježba dvaput na tjedan po tri sata, a sredinom listopada trebali bi objaviti album s 12 pjesama na hrvatskom i engleskom. U “prodoru” na strano tržište pomoći će mu Michael Hoffman, njegov menadžer iz Danske, s kojim je počeo surađivati prije dvije godine. Njegov prvi album, “No. 1”, koji je objavio prije četiri godine, bio je vrlo uspješan i predstavio ga je na brojnim nastupima u Australiji, Sjedinjenim Državama, Skandinaviji… No, nakon što je počeo mutirati, Dino se na neko vrijeme povukao sa scene.

-Nikad nisam mislio odustati od pjevanja. Promjena glasa je normalna pojava tako da nisam bio zabrinut. Znao sam da ću se kad-tad vratiti – priznaje Dino, učenik prvog razreda Srednje muzičke škole (smjer klavir) i zagrebačke VIII. gimnazije.

– Glazba je moj život i totalno sam joj posvećen. Iako sam već kao petogodišnji klinac počeo nastupati, od brojnih dječjih festivala do emisije Turbo Limach Show, nikad nisam imao osjećaj da sam u nečemu bio zakinut. Dapače, imao sam najljepše djetinjstvo, a i cure su me obožavale – priča Dino, dodajući da je i danas tako. Štoviše, sad će se djevojke vjerojatno “lijepiti” i za njegove kolege iz benda.

Damir Leljak

Linker
26. travanj 2024 04:15