BRUNO TRAPAN

Ruža vjetrova u bačvi

Istarski vinar Bruno Trapan ne ljuti se kad ga prijatelji zafrkavaju da je podrumar – iz garaže. Niti kad od nekih svojih kolega, koji svoja vina drže u golemim podrumima, čuje da je samo “hobist”. I to samo zato što je sjedište svoje male tvrtke Trapan vina smjestio u kuću svojih roditelja u središtu Pule. Takva mu peckanja uopće ne smetaju, jer “garaža” je ionako samo privremeno stanje.

Naime, samo što nije dovršen svoj suvremeni prostrani podrum u Šišanu nedaleko od Pule, uz vinograd koji se prostire na četiri i pol hektara, na kojem uspijeva i na kojem je zasađeno 20 tisuća trsova malvazije, cabernet sauvignona, syraha te chardonnaya. Pa kad se onamo preseli, više neće biti ni razloga za zafrkanciju. A sve ostalo za njega je ionako crno-bijeli svijet.

– Jednom prilikom mi je spontano izletjela rečenica da ja nisam Davorin Bogović nego Bruno Trapan, ali da je ipak sve oko mene crno-bijeli svijet. Za šestoricu ambicioznih mladih vinara – s kojima sam se sprijateljio tijekom studija vinarstva u Poreču i s kojima sam počeo surađivati da bismo udruženi izborili što bolju poziciju na našoj ekološkoj sceni, bilo je dovoljno da našu udrugu nazovemo prema legendarnoj pjesmi Prljavog kazališta. Nadam se da se “prljavci” zbog toga ne ljute na nas – kaže 29-godišnji pulski vinar i dodaje

– Osim toga, vina se dijele na crna i bijela pa je to bio dodatni razlog da odaberemo taj naziv. Uz Brunu Trapana, u grupi mladih istarskih vinara je i 30-godišnji Roberto Tercolo iz Nove Vasi pokraj Poreča, čija je malvazija dvije godine zaredom proglašena najboljom u Istri. Vjetar u leđa

– Pomažemo jedan drugome i u sadnji trsova i u zajedničkoj promociji na vinskim sajmovima. A kad kušamo vina članova grupe, okrutno smo iskreni jer smo alergični na isprazne komplimente. Nema smisla da si uzajamno tepamo kako su nam vina super, iako znamo da se pravodobnom kritikom štošta može ispraviti – veli Bruno Trapan. Ali bitna je i podrška obitelji. To je Bruno Trapan naučio još 2001., kad je od djeda Marcela naslijedio stari vinograd s tisuću trsova malvazije. Nije ga imao tko obrađivati, pa je zasukao rukave i bacio se na posao. U pomoć mu je priskočila cijela obitelj: kunjado (šurjak) Roberto, stric Šime, otac Mario, diplomirani inženjer građevine, a tijekom berbi grožđa uskakale su i Brunina majka Zlata, knjigovotkinja po struci, te njegova šest godina starija sestra Alberta, službenica. Nitko od njih nije previše znao ni o vinima ni o obrađivanju vinograda, ali malo-pomalo, uz mnogo odricanja, trud se isplatio.

Nakon osam godina mukotrpnog rada Bruno Trapan uspio se približiti zacrtanom cilju – želja mu je probiti se među ponajbolje istarske vinare. Novi vinski podrum bit će mu nov vjetar u leđa. No, neće to biti samo nov podrum, već pravo preseljenje. Naime, golem prostor za čuvanje vina bit će u podrumu novog doma u koji će se preseliti sa suprugom Andreom (26), profesoricom hrvatskog i talijanskog jezika u gimnaziji u Puli. Vjenčali su se lanjskog travnja, nekoliko dana nakon što je on obranio diplomski rad na stručnom studiju vinarstva u Poreču, podružnici Riječkog veleučilišta. Mladi par čeka bebu, a termin porođaja je potkraj ljeta, uoči berbe grožđa, kad će i u vinogradu i u vinskom podrumu zavladati silna strka koja uvijek traje dok i posljednji grozd nije ubran.

– Nadam se da je bebin dolazak na svijet znak da ću dobiti nasljednika ili nasljednicu, jer volio bih da moje dijete nastavi mojim putem kad odraste – veli vinar koji je lani sudjelovao na prestižnom vinskom festivalu u talijanskom Meranu, gdje se dolazi samo uz pozivnicu organizatora. – Pozivnicu sam dobio zahvaljujući zagrebačkom sommelieru Željku Bročiloviću – Carlosu, dugogodišnjem suradniku i jednom od selektora tog sajma. Pozvao me jer su mu se svidjela moja vina, a ja sam sa zadovoljstvom prihvatio poziv. On je selektor i drugog Zagreb Wine&Gourmet Festivala koji će se 27. i 28. veljače održati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, na kojem ću i ja sudjelovati sa svojim vinima. Dao sam im neobične nazive ponente i grego. Mnogi koji nisu iz Istre, pitaju me što ti nazivi znače, a ja im rado objasnim da u mojem kraju ponente znači zapadni vjetar, a grego je bura. A kao simbol svoje tvrtke odabrao sam ružu vjetrova jer sam i strastveni jedriličar. Bruno Trapan otkriva da svoju malvaziju ostavlja odležati u barrique bačvi od drva akacije ili bagrema, što je u nas rijetkost.

Osim njega takve bačve koristi još samo ugledni istarski vinar Gianfranco Kozlović. Uz Trapanova vina na Zagreb Wine Gourmet Festivalu moći će se kušati i druga vina vinara iz udruge koja proizvodi Crno-bijeli svijet. Kao i petstotinjak odabranih vina od 110 vinara iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Austrije, Slovenije i Srbije. Poseban užitak vinoljupcima će priuštiti sommelier i enološki selektor te manifestacije, Željko Bročilović – Carlos, na vođenim degustacijama. I Bruno Trapan bit će na stručnim degustacijama, kako bi popričao s prijateljem o svojim vinima, ali i o vinima koja se nude diljem svijeta.

Tanja Vučičević

Linker
04. svibanj 2024 06:30