PJEVAČKI IZBORI

Sandra Bagarić, Drago Diklić i Giuliano u političkoj avanturi

Protekli parlamentarni izbori ostat će u pamćenju i po zamjetnom angažmanu estradnih lica, koja su svojim glasom i stasom poduprla različite političke opcije. Operetna pjevačica Sandra Bagarić (37) kandidirala se na trećem mjestu koalicijske liste koju je predvodio ekonomist Ljubo Jurčić, u prvoj izbornoj jedinici. Izmaklo joj je saborsko mjesto, ali iskustvo ipak smatra pozitivnim:

– Žao mi je što nije prepoznat dobar program, ali i dalje stojim iza gospodina Jurčića. Iz cijele je priče proizašlo jedno lijepo prijateljstvo – kaže Sandra.

Dodaje i kako usprkos kratkotrajnoj političkoj epizodi nije namjeravala napustiti svoju primarnu scensku karijeru, koja ju i dalje beskrajno veseli, no ne negira mogućnost ozbiljnijeg bavljenja politikom u budućnosti.

– Politika je svuda oko nas i ona se bavi nama, ako se mi i odlučimo ne baviti njome. Zbog toga je itekako moguće da se jednoga dana, možda za 15 godina, u nju odlučim aktivnije uključiti. Svakako postoji kod mene neka skriven ambicija u tom smjeru – zaključuje Sandra.

Među onima koji su se ove godine pridružili izbornoj utrci je i poznati zagrebački šansonjer i jazzist sinjskog podrijetla Drago Diklić (74). Kao ni Sandrina, ni njegova opcija – nezavisna lista Tatjane Holjevac, na kojoj je zauzeo treće kandidacijsko mjesto u prvoj izbornoj jedinici – također nije najbolje prošla, ali pjevač zbog toga nije “opet plakao”, kako bi sugerirala njegova poznata pjesma.

– Ne osjećam se posebno loše zbog slabijeg rezultata, ništa veliko nisam ni očekivao. Nisam član nijedne stranke, ali sam želio prijateljski pomoći Tatjani. Bila je žestoka konkurencija, pa uvijek ostaje drugi put.

Diklić smatra kako bi bez problema pomirio svoje glazbene i političke obaveze da je kojim slučajem ušao u parlament, kao što su to uspješno činili i njegovi kolege koje je ta dužnost ranije zapadala. Planovi za djelovanje u Saboru bili su već spremni i sasvim u skladu s još jednom Draginom uspješnicom “Zagreb je najljepši grad”:

– Zagreb bi bio moja najpreća zadaća, centar moga interesa. Da sam ušao u Sabor nastojao bih poboljšati sve što se može u glavnom gradu, a prije svega kulturnu i zabavnu ponudu. U tom je smislu Zagreb danas katastrofa, daleko od onoga kakav je nekada bio. Ljudi srednje generacije nemaju kamo izaći jer nema dovoljno njima prilagođenog sadržaja – tvrdi šansonjer, koji će se u politiku i ubuduće uključivati bude li na taj način mogao pomoći gradu koji toliko voli.

Splitski pjevač Giuliano (38) bio je prvi “vuk” Hrvatske stranke prava u trećoj izbornoj jedinici (Međimurje) i žali što program njegove opcije nije prepoznat, ali nastoji biti realan.

– Bila je jako mala mogućnost za moj ulazak u Sabor, ali da mi je to pošlo za rukom sigurno bih na tom mjestu postavljao neka pitanja koja se inače ne postavljaju, uključujući i ona koja se tiču statusa glazbenika.

Giuliano još ne razmišlja o daljnjem političkom angažmanu, ali dođe li do njega smatra da bi svoje umjetničke i političke obaveze bez poteškoća istodobno obavljao.

Kada je riječ o mogućim i stvarnim vezama politike i glazbe, trojac također nije posve suglasan. Sandra Bagarić odlučno tvrdi:

– Umjetnost ne treba biti politična, ali može odašiljati određene poruke. Ona mora ostati čista, nesputana, iskrena i imati apsolutnu slobodu da bi uopće bila umjetnost, a ne neka njena pogrešna varijanta.

Drago Diklić na svoj se način slaže s takvim stajalištem:

– Budući da se sve u glavnom gradu reflektira i na druge dijelove Hrvatske, jer je Zagreb njen kulturni centar, važno je da glazba ovdje bude dobra, ali i da nema baš nikakve veze s politikom. Umjetnici moraju biti apolitični.

Giuliano, pak, ne misli tako:

– Zašto glazba ne bi bila politična? To je slobodna forma u kojoj se svašta može dirati, bilo koja tema.

Naposljetku valja dodati da su se od ostalih, uz glazbu i umjetnost profesionalno vezanih lica na izborima jednako neuspješno okušali i Siniša Vuco (vlastita lista), glumac i izvođač zagorskih pjesama Adam Končić te glumica Ankica Dobrić. Dragan Lukić Lvky je kao predsjednik organizacije Udruga Dalmacija podržao nezavisnu listu don Ivana Grubišića, ali sam nije bio kandidat na izborima.

Linker
25. travanj 2024 10:30