LJEPOTA I ZDRAVLJE

Sandra Bagarić elegantno riješila problem proširenih vena

Operetna zvijezda Sandra Bagarić rijetko kad prelazi granicu – što se dužine suknje tiče. Kad nastupa, a i privatno, nosi elegantne kreacije do koljena, ali ne zato što je stidljiva nego mini suknje ne smatra primjerenima svojoj profesiji. No, ona se o svom tijelu, pa tako i o nogama, čije će prednosti i nedostaci na vidjelo doći dolaskom proljeća, i te kako brine. Na jednoj od uobičajenih medicinskih tretmana u zagrebačkoj Poliklinici Arithera Comfort, čija je klijentica, fizioterapeutkinja je primijetila zadebljanje na unutrašnjoj strani potkoljenice. Ultrazvučnom pretragom utvrđen je razlog – proširena vena u početnoj fazi.

– Još otkako sam prije sedam godina rodila sina Lovru – otkriva 37-godišnja sopranistica – povremeno bih osjećala bol u nozi. Mislila sam da je riječ o zategnutoj tetivi ili refleksnoj boli od išijasa, to više, što mi vena nije ‘iskočila’, odnosno, nije bila vidljiva. Problem je, dakle, više bio zdravstveni nego estetski, a sada sam ga riješila u trenu.

To su učinili u Poliklinici Arithera Comfort, primijenivši na Sandri dosad najsavršeniju metodu za uklanjanje proširenih vena – sklerozaciju pjenom uređajem UGFS (Ultrasound guided foam sclerotherapy). Riječ je o postupku koji se zasniva na ‘punjenju’ oštećenih vena i kapilara polidokanolskom pjenom, koja ih tijekom nekoliko mjeseci potpuno razgradi. Polidokanol je, inače, vrsta alkohola koji se u medicini koristi već 50 godina za zatvaranje krvnih žila iz krvarećeg čira želuca ili dvanaesnika. Zahvat, čija je cijena od 1900 do 6900 kuna, traje od deset minuta do pola sata, za njega nije potrebna anestezija, ne ostavlja ožiljke jer se pjena ubrizgava iglom, a pacijent je odmah nakon zahvata spreman za uobičajene aktivnosti. I, što je posebno važno, problem je trajno riješen. Sandra Bagarić se tako bez ikakvih ograničenja, nakon kraćeg vremena, mogla posvetiti uobičajenim sportskim aktivnostima, a u poliklinici su joj preporučili vježbe za jačanje i oblikovanja mišića, što noge, u konačnici, čini ljepšima. Vježbati se može i u dvorani i u bazenu, a Sandra, sukladno programu, kombinira – oboje.

– Najviše volim vježbu u sjedećem ili ležećem položaju, rastežući traku preko desnog ili lijevog stopala te podižući nogu pod kutem od 90 stupnjeva dok je ne ispružim do kraja. Zvuči jednostavno, ali se pošteno oznojim nakon dvije do tri serije od dvadesetak ponavljanja – govori Sandra Bagarić, šaleći se kako joj je ta ‘žrtva’ lakša kad pomisli na zategnute listove britanskog top-modela Naomi Campbell.

Stoga još prakticira i vježbe u bazenu. Pridržavajući se uz njegov rub, s malim perajama oko gležnjeva za povećanje otpora, naizmjence diže noge, a aktiviranje mišića cijelog lokomotornog sustava pospješuje i otpor vode. Izduženost i zategnutost nogu može biti i prividna – uz pomoć visokih potpetica, hulahupki te shimmera što je, međutim, samo kratkotrajno rješenje.

Damir Leljak

Snimio: Matej Dokić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o metodi UGFS, kojom se Sandra Bagarić riješila vena, pročitajte u tiskanom broju Glorije ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
29. travanj 2024 11:46