WINE&GOURMET

Sanja Doležal 'skuhala' kavijar od peršina

Glorijin kuharski show ‘Zvijezde kuhaju’, održan u petak u Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu Wine&Gourmet festivala bio je prilika da dvije zvijezde – pjevačica Sanja Doležal i redatelj Lukas Nola – koje su navikle u svojim domovima kuhati obična, svakodnevna jela, u društvu gastro virtuoza upoznaju čari visoke kuhinje te se pritom dobro zabave. Svojim pitanjima u kuhinji im je pomagala i odmagala voditeljica programa Barbara Kolar .

Sanji Doležal kao mentor ‘dopao’ je švedski kuhar Goran Amnegrad, koji je osim po svojim neobičnim jelima, u domovini poznat i kao vinar specijaliziran za desertna vina. Oni su za Glorijine goste priprmili doista impresivno jelo: kozice u umaku od meda i curryja s pireom od pastrnjaka i – kavijarom od peršina.

– Ne volim kavijar, ali još nikad nisam čula da peršin ima ikru pa ću ovaj morati probati – šalila se Sanja, koja je vrlo brzo shvatila kako zelena ‘jajašca’ nastaju kad se zgnječeni peršin špricom pažljivo spušta u jaku kontcentraciju askorbinske kiseline odnosno šumećih tableta vitamina C te je do kraja showa pripremila impresivnu količinu zelenog kavijara.

Lukas Nola i vlasnik restorana Le Mandrać u Voloskom, Deniz Zembo, pobrinuli su se za desert – ‘tortice’ od crne čokolade prelivene bijelom čokoladom i reduciranim pjenušcem. Redatelj se u kuhinji više nego dobro snašao jer je on taj koji je u svom domu zadužen za svakodnevno kuhanje.

– Ponosan sam što svojoj djeci kuham svaki dan i što su naučena na zdravu, domaću hranu poput variva – pohvalio se Nola. Iako je pripremao desert, njemu se draža slana jela, no, voli sve barem probati.

Uz fina jela, Glorijini gosti su se krijepili vinima iz vinomata – jedinstvenog automata koji omogućuje da si uz svako jelo natočite vino koje vam odgovara.

Linker
17. travanj 2024 15:28