Želju za slatkim teško je zatomiti, pogotovo kad na moru, u smiraj ljetnog dana, lješkarite na terasi osluškujući strastvenu ‘simfoniju’ cvrčaka. Samo po sebi se razumije da kriška lubenice ili dinje, sladoled iz dućana ili komadić čokolade nisu dovoljna zamjena za kremasti desert koji se gotovo puteno rastapa na nepcu…
S druge pak strane, torta od pola kilograma oraha, cijelog paketića maslaca i čokolade te desetak jaja baš i nije idealno rješenje za tople dane. Nakon tog kalorijama pozamašnog slatkog grijeha trebali biste, u najmanju ruku, otplivati maraton da se riješite viška kalorija. No, to ne znači da se morate odreći slatkog užitka, odaberete li ljetne deserte. Uz domaći sladoled s okusom kokosa zamišljat ćete da se izležavate na nekoj karipskoj pješčanoj plaži, u sjeni palmi. Kušate li sicilijanski desert granita, koji se može brzo i jednostavno pripremiti od različitih vrsta voća, gurmanski je užitak zajamčen, a sorbet je idealan izbor za osvježenje iznenadnih gostiju.
Ljeto je kao stvoreno da se razmazite hladnim kremama od čokolade s malo tučenog slatkog vrhnja ili desertom od sočnih breskvi nadjevenih laganom kremom. Počastite li se uz to i čašom desertnog vina ili pjenušca, tim bolje. Najjednostavnije je pripremiti hladni žele od sezonskog voća. Dovoljno je staviti malo želea pomiješanog s vodom u kalup da se stisne, dodati voće – dio možete izmiskati i iskoristiti ga kao kremu – pa opet uliti žele, pričekati da se desert stisne u zamrzivaču i to je sva mudrost. Listić svježe mente upotpunit će gurmanski doživljaj. Imajte na umu da ananas i kivi nisu dobrar izbor za pripremu želea jer sadrže enzime koji sprečavaju da se želatina zgusne. Voće svakako osušite prije priprave, jer ako to ne učinite, žele bi mogao biti mutan. I uživajte u zasluženom odmoru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....