CRNI FILMOVI

Saša Šekoranja: Želio sam dati suvremenu viziju noira

Hrvatski glumci, među kojima i Zijad Gračić, Sanja Vejnović, Ivana Roščić, Miran Kuspahić, Leona Paraminski, Nina Violić odglumili su scene iz legendarnih noir filmova , “pretvorivši” se u holivudske zvijezde Lauren Bacall, Gloriju Swanson, Marilyn Monroe, Humphreya Bogarta, Charlesa Aznavoura i druge. Njihovu preobrazbu fotoaparatom je ovjekovječio zagrebački akademski slikar i dizajner cvijeća Saša Šekoranja .

Njegovom će izložbom crno bijelih fotografija u Hrvatskom muzeju arhitekture biti otvoren drugi Noir festival , koji se održava od 23. do 26. svibnja. A izložba pod nazivom “Double Identity”, za koju je ulaz besplatan, otvorena je do 30. svibnja.

Koji su vas filmovi nadahnuli za izložbu? – U dogovoru s Anom Petričić Gojanović i Mirkom Modrinić, izabrao sam filmove “Duboki san”, “Džungla na asfaltu”, “Pucajte na pijanista” te “Bulevar sumraka” koji mi je, uz “39 stepenica”, jedan od omiljenijih noir filmova. Zavolio sam ih još kao tinejdžer, gledajući ih s roditeljima. Prisjetio sam se scena koje i danas pamtim i njih sam snimao.

Zašto ste se odlučili rekonstruirati scene iz tih filmova? – Htio sam napraviti pomak, stvoriti suvremeniju varijantu klasika, ali izgubio se osjećaj noira i morao sam se prilagoditi autentičnim filmovima. I sve se pretvorilo u jednu vrstu zabavnog druženja i uživanja koje je cijelu ekipu vratilo u doba odrastanja uz noir klasike. Kao da nastavljamo igru maskiranja u kojoj smo uživali kao djeca.

Koliko je trajalo snimanje? – Svaki lik radili smo jedan dan, a do sada je snimljeno 20 crno bijelih fotografija. No, do početka Noir festivala bit će ih još. I svaki član ekipe, od frizera i šminkera, do stilista Deana Franića i Zrinke Maković, maksimalno se potrudio da dočara kako bi naši glumci izgledali preobraženi u likove iz tog vremena.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
25. travanj 2024 02:57