jessicaalba / Instagram
NOVO ŽIVOTNO POGLAVLJE

Savjeti roditeljima i djeci - pripremite se za prvi dan škole i vrtića

Polazak u vrtić i školu ne predstavlja velik izazov i stres samo djeci, nego i njihovim roditeljima. Kako ovladati emocijama koje naviru prilikom jednog novog životnog poglavlja, otkrivamo u nastavku.

Svaki roditelj veseli se novom početku svoga djeteta, ali ujedno ima i mnoge strahove i nesigurnosti: Kako će se dijete snaći? Hoće li biti usamljeno i tužno? Hoće li se znati izboriti za sebe? – samo su neka od mnogobrojnih pitanja koja muče mnoge roditelje.

Kako biste se lakše nosili s ovom promjenom, potrebno je da svi članovi obitelji usvoje neka osnovna pravila i rutine kako bi stekli međusobno povjerenje i međusobno si olakšali prijelaz u novo životno razdoblje.

Bilo da imate dijete vrtićke dobi ili malenog prvašića – pokušajte usvojiti sljedeće prijedloge koji će olakšati vašemu mališanu novu životnu situaciju, ali će i vama dati određenu sigurnost i samopouzdanje u vlastiti odgoj.

Raspored i rutina

Poznata dnevna rutina olakšat će vašem djetetu odlazak u vrtić i školu. Djeca vole predvidljive situacije i osjećaju se sigurno ukoliko znaju da se određene situacije ponavljaju istim redosljedom: buđenje, kratko jutarnje maženje, doručak, polazak u školu ili vrtić te barem približno vrijeme povratka i ponovnog susreta.

Djeca teško funkcioniraju u neorganiziranoj okolini i spontanom životnom stilu.

Osnovne potrebe

Nervozu i tjeskobu kod djeteta može potaknuti i jednostavna biološka potreba kao što je glad ili pak umor. Omogućite djetetu rutinu spavanja i buđenja, ali i redovitih obroka koji će također svakodnevno biti u isto vrijeme.

Pomozite djetetu da se na kraju dana opusti: čitajte, razgovarajte ili igrajte društvene igre.

Tjelovježba

Sport i tjelovježba imaju jednake učinke na djecu kao i na odrasle. Omogućite djetetu bavljenje nekom aktivnošću. To ne mora nužno biti sportska grupa, nego i obična vožnja biciklom po parku, šetnja u prirodi ili neka druga aktivnost u kojoj ćete svi uživati.

Probudite natjecateljski duh u svom djetetu, ali ga i podsjećajte kako su zabava i opuštanje važniji od rezultata.

Disciplina

Djeci su potrebni pravila i granice jer jedino tako mogu odrasti u zdrave osobe. Moraju se znati posljedice koje slijede nakon kršenja pravila ili dogovora i to je nešto u čemu morate biti posebno dosljedni, ukoliko želite imati lijepo odgojeno i poslušno dijete.

Disciplina kod kuće mora odgovarati i disciplini koju djeca uče u odgojnim ustanovama.

Bezuvjetna ljubav

Najvažnije od svega za kraj – ljubav i povjerenje da ste odgojili dobro dijete – mogli bi moći vama, ali i vašem djetetu da se bolje snađe i bude sretnije u novoj životnoj situaciji.

Sretno!

Linker
17. travanj 2024 07:46