VLATKA POKOS

Seksi ulazak u četrdesete

Za mnoge žene četrdesete su prekretnica: struk više nije naglašen kao nekad, vaga pokazuje koji kilogram viška, kosa traži više njege, a i za izlaske se sve manje dotjeruje, a sve više “pakira” u nešto što će prikriti nesavršenosti. Ali voditeljicu i pjevačicu Vlatku Pokos uopće ne brine što je na pragu četrdesete. Njezina je linija besprijekorna, svoje obline ne zahvaljuje silikonima, ne smetaju joj ni sitne bore oko očiju, a za njom se okreću i dvostruko mlađi muškarci.

Čemu dugujete svoj savršen izgled? – Zacijelo imam dobre genetske predispozicije, ali sve ostalo je naporan i uporan rad. Otkad znam za sebe, bavim se nekim sportom, a posljednjih godina tri puta tjedno idem na pilates, nakon čega ostanem još pola sata vježbati na jednoj od sprava. Najviše volim vježbati ujutro. Godinama sam bila na pilatesu već u devet sati.

Čime započinjete dan? – Ujutro iz kupaonice iziđem za dvadesetak minuta. Toliko mi je vremena potrebno da se umijem, otuširam i našminkam. Zatim popijem kavu s mnogo mlijeka, pojedem musle s jogurtom i koji grancereale keksić obogaćen vlaknima. I do ručka popijem samo sok od svježe naranče ili ako osjetim glad, uzmem breskvu ili malo grožđa.

Vodite li računa o beauty sleepu? – Nikad nisam voljela duge izlaske. Najbolje se osjećam ako legnem oko ponoći. A svako se jutro bez sata probudim u 7.30. Meni je potrebno osam sati sna da bih izgledala odmorno i svježe.

Jeste li skloni dijetama? – Nikada nisam bila na dijeti. Jedem sve, ali umjereno. Priuštim si i malo sladoleda ili kockicu čokolade, posebno kad sam na snimanjima pa mi treba malo dodatne energije do ručka. Volim i šniticu kulena i dobrog sira, ali uglavnom jedem tjestenine s laganim umacima koje pripremam na pari ili si na grill-tavi lagano ispečem malo puretine ili piletine. Ručam oko 14 sati i nikada ne jedem poslije 19. Čak ni voće. Jedem samo crni kruh obogaćen sjemenkama i kuham isključivo na maslinovom ulju. U mom hladnjaku uvijek ima mlijeka, sira, jogurta, voća, povrća i zamrznutih umaka, jer ne mogu pojesti odjednom ono što skuham, a jedino kod mene nećete nikada vidjeti grickalice jer su prava napast kojoj ne možete odoljeti.

Što vas najbolje opušta? – Topla kupka u kadi s uljem od lavande. Nakon koje napravim lagani piling, pa stavim na lice masku, a u tijelo utrljam losion. Posebnu pozornost posvećujem stopalima. Kako volim nositi visoke pete, na prednjem dijelu stopala koža mi otvrdne pa je omekšavam posebnim kremama. A najveći mi je užitak leći nakon toga u čistu posteljinu.

Koliko često odlazite na pedikuru i manikuru? – Na manikuru idem jednom tjedno, a na pedikuru jednom u mjesec dana. Ali znam i sama srediti nokte. A frizeru? – Dva puta tjedno. Redovito idem u Glamour, a skoknem i do Rijeke u salon Davora Permana, jer ima Aveda proizvode za kosu koji su nešto stvarno posebno. Kad sam na moru, kosu obavezno operem kad se vratim s kupanja i stavim neku hidratantnu masku.

Ne bojite li se izlaganja jakom suncu? – U solarij idem stvarno rijetko, kao pripremu za more, i samo nekoliko minuta. A na plaži se stvarno mogu izležavati. Dolazim već oko 8,30 sati i sunčam se do podne, a zatim sam u hladu do 16, a poslije je opet ugodno na suncu.

Kupujete li svaku sezonu novi kupaći kostim? – Ne, jer kao i sve ostalo što kupim, volim svaki kupaći kostim koji sam kupila pa ga nosim dok se ne počne raspadati. Ali sam zato “slaba” na sunčane naočale. Obožavam velike okvire i tamna stakla, a omiljeni su mi modeli velike Diorove i klasične crne Bottega Veneta.

Koliko pratite trendove? – Da su samo trendovi u pitanju, što se mene tiče, modni bi kreatori propali. Ja sam sklonija klasici: volim jednostavne kreacije, fine materijale, lepršave haljine, elegantna odijela. Kad budem imala koju godinu više, nosit ću i velike šešire, jer mi je to veoma ženstveno. Zapravo, volim sve što je fino: finu hranu, fini ambijent, finu odjeću, volim pogledati dobru predstavu, otići na dobru izložbu, jer za mene je sve to kultura življenja, a ne skorojevićevsko prenemaganje. Znam mnogo bogatijih žena od mene koje imaju na sebi sve firmirano i mnogo skuplje stvari pa se u tome tresu na narodnjacima. Sve se može kupiti osim zdravlja, ljubavi i znanja, ali druga je stvar kako to nositi i kako općenito živjeti.

Gode li vam pogledi i komplimenti mlađih muškaraca? – Naravno da mi gode kad vidim da se sviđam muškarcu od 30 godina, jer sam svjesna da bi mogao imati uz sebe dvadesetogodišnjakinju. Ali time se ne treba zanositi. Žena mora znati otmjeno starjeti i nositi se sa svojim godinama. Što ne znači da ću zato što sam u četrdesetoj, prestati nositi kratke, seksi haljinice. Dapače, nosit ću ih sve dok vjerujem da mi dobro pristaju. Ali bitno je razlučiti neke stvari. Kao što iskusan muškarac može zavesti mladu djevojku, tako i iskusna žena može zavesti mladog dečka. Ali to je igra, a izbor partnera s kojim ćete provesti ostatak života, sasvim nešto drugo.

Čime ih, po vašem mišljenu, najviše privlačite? – Nerado govorim o sebi na taj način, ali znam da ih privlači moja njegovanost. Dive se mojim noktima, mekoj koži, lijepoj kosi. S 18 ili 19 godina sve su djevojke mlade i lijepe, ali dobivati komplimente za izgled u mojim godinama, dokaz je koliko sam ulagala u sebe svih ovih godina. Meni je najveći kompliment kad sretnem nekog muzičara s kojim sam surađivala na početku karijere pa mi kaže da izgledam bolje nego kad mi je bilo 25.

Pomislite li ipak ponekad da bi bilo dobro imati dvadeset godina? – Ne. Osjećam se bolje nego ikada, kažu i da izgledam bolje nego kad sam bila jako mlada, a imam i dovoljno životnog iskustva da znam pronaći unutarnji mir koji je također potreban za dobar fizički izgled. Odnosno “obnavljati se” čineći stvari koje me vesele. Poput učenja španjolskog. Govorim engleski, talijanski, njemački i francuski pa sam poželjela naučiti još jedan jezik. A velika mi je želja da na jesen počnem studirati turizam. Cijeli život mi nedostaje taj segment koji sam nepotrebno zanemarila zbog karijere i sad bih to željela ispraviti. Možda se nikada time neću baviti, ali mi je bitno ispuniti svoju želju.

Razgovarala Diana Šetka Snimili: Viktor Drago i Goran Matijašec Šminka Tomo Vrban Frizura Mijo Majhen za Glamour Asistent Ivan Friščić Model Lujo Kunčević Snimljeno na platou Arene Zagreb

Linker
16. travanj 2024 22:22