SAMO U GLORIJI

Selma Ergec: Gluma je bila jača od medicine

Da mogu birati, za brata bih odabrala kolegu Halita Ergenca: on je najdivniji čovjek s kojim sam radila i nije čudo da ga svi obožavaju. I sa slomljenom nogom svaki je dan bio na setu “Veličanstvenog stoljeća”, širio pozitivnu atmosferu, i ništa mu nije bilo teško – govori 32-godišnja turska glumica Selma Ergec.

Zvijezda TV serijala “Asi”, u kojem igra Defne Koz­­couglu, sestru glavne junakinje Asi, ovih dana završava snimanje prve sezone povijesnog serijala o sultanu Sulejmanu Veličanstvenom (igra ga Halit Ergenc, Onur iz “1001 noći”), koji je u prvoj polovini 16. stoljeća vladao polovicom svijeta. Dok njezini muški kolege snimaju na autentičnim povijesnim lokacijama, replika harema iz tvrđave Topkapi u kojem se zbiva ženski dio priče, izgrađena je u studiju. S glumicom rođenom u Njemačkoj, gdje je studirala medicinu i onda se prije deset godina preselila u Istanbul, Glorijin novinar razgovarao je u baru u središtu grada. Zašto ste postali vegetarijanka? – Meso i ribu ne jedem od trinaeste godine. Tada sam se počela zanimati za etiku i filozofiju, čitala sam Kanta i po cijele dane razmišljala što je moralno i ispravno, a što nije. Tada sam odlučila izbaciti meso i ribu s jelovnika, a presudili su dokumentarci o pravom licu mesne industrije, te stravičnim uvjetima uzgoja i transporta životinja. Moji roditelji su, dakako, poludjeli, a otac me i danas svaki put nutka ribom ili mesom kad smo zajedno za stolom.

Kuhate li? – Samo kad imam za koga. No, kako sad živim sama, hranim se uglavnom žitnim pahuljicama, čokoladom i sladoledom. Čista katastrofa!

Kako sebi tumačite tajnu uspjeha serijala “Asi”? – To je zapravo romantična bajka, fantastična ljubavna priča između Asi i Demira, s kojom se sve žene mogu identificirati. Osim toga, snimljena je prekrasno, u divnim krajolicima Antiohije, sa sjajnim kostimima i brojnim životinjama, imali smo pametnog producenta i odličnog redatelja… sve se super složilo. Naime, snimanje je timski rad, sami ne možete ništa koliko god dobri bili, a uspjeh je moguć samo ako su svi djelići cjeline pravilno posloženi.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua. Sve o životu i strastima Selme Ergec Glorije ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
17. lipanj 2024 20:09