SOPHIA LOREN

Šetalište s njezinim imenom

Talijanska glumica Sophia Loren (74) stigla je na aerodrom u Veneciji te se u bijeloj opravi i s buketom bijelog cvijeća zaputila prema hotelu. Nakon toga, filmska diva prisustvovala je primanju počasti koje su za nju organizirale gradske vlasti. Naime, šetalište u gradiću Jesolo dobilo je ime po slavnoj glumici.

Njezino ime dodano je promenadi takođet poznatoj i kao “Lungomare delle Stelle” (Šetalište zvijezda) koje je posvećeno brojnim slavnim talijanskim glumcima.

Tako je u njezinoj rodnoj zemlji svečano obilježeno gotovo 50 godina njezina rada. Glumica koju je Empire časopis 1995. prozvao 25. najseksi zvijezdom u filmskoj poivijesti, proslavila se filmskim hitovima “Quo Vadis”, “Grofica iz Hong Konga”, “Brak na Talijanski način” i mnogim drugima.

Zvijezda je 1962. godine osvojila Oscara za talijansku ratnu dramu “La Ciociara” snimljenu po predlošku istoimena romana te je time postala prva glumica u povijesti koja ga je dobila izvan engleskog govornog područja. Osim Oscara, osvojila je i 5 Zlatnih globusa, četiri puta za najpopularniju žensku zvijezdu, a jednaput za životni doprinos filmu.

Gordana Kolanović

Linker
27. travanj 2024 05:59