Siščani etnoglazbom pozvani na povratak rijeci Savi

Zvuci najljepših tradicijskih posavskih pjesama, plesova i napjeva te koncert popularne etnoglazbenice Tamare Obrovac i ansambla Transhistria electric obilježili su ovogodišnji program projekta Lijepa naša Sava u Sisku. Time se željelo simbolično povezati kontinentalnu i primorsku Hrvatsku te istaknuti bogatstvo tradicijske kulture i baštine koja može biti upotrijebljena u turističkoj promidžbi Hrvatske.

Tijekom trosatnoga programa, održanoga u sisačkoj utvrdi Stari grad, posjetitelji su mogli poslušati nastupe kulturno-umjetničkih društava iz Siska i Sisačko-moslavačke županije, Folklornoga ansambla „Ivan Goran Kovačić“ i Kulturno-umjetničkoga društva „Martinčani“, razgledati specifične posavske suvenire i rukotvorine te kušati domaće proizvode poput salama, sireva, meda, sokova i likera. Atrakcija je brojnim Siščanima i ove godine bio brod Juran i Sofija kojim su mogli doći iz središta grada u sisačku tvrđavu, a brojnima je to bila i prva vožnja jednom od triju rijeka u Sisku. Podno zidina tvrđave posjetitelji su mogli razgledati izložbu fotografija Borisa Krstinića „Život uz rijeku Savu“ te izložbu ekoodjeće i modnih dodataka s motivima rijeke Save koje su izradili studenti Tekstilno-tehnološkoga fakulteta iz Zagreba.

Zvijezda programa bila je istarska etnoglazbenica Tamara Obrovac koja je sa svojim ansamblom Siščane došla pozvati na povratak tradiciji.

– Danas smo u Sisku povezali dvije vode, more i rijeku. Riječ je pritom o istoj priči, priči o očuvanju prirode i povratku svojim korijenima kojima, osim kulturne tradicije, spada i okoliš“, rekla je novinarima Tamara Obrovac, a na povratak rijeci Savi pozvala je i direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska Boška Trbojević.

– Želja nam je da u skoroj budućnosti i kontinentalna Hrvatska počne uživati u turističkim posjetima kakve ima obala. Vjerujemo da projekti poput Lijepe naše Save mogu biti poticaj turistima da posjete hrvatsku unutrašnjost i vide koliko ona može ponuditi – izjavila je Boška Trbojević.

Linker
26. travanj 2024 21:56