UBOJIT HOBI

Skupocjeni noževi s Brača

Kipar Lovre Jakšić iz Donjeg Humca na Braču u slobodno vrijeme izrađuje unikatne noževe, a za taj njegov neobičan hobi nisu krivi borilački filmovi ili fascinacija raznim junacima, već strast prema ribarenju. Naime, kad je prije šest godina bio u Rimu, svratio je u jedan dućan u kojemu se mogla nabaviti sva moguća ribička oprema, pa je potrošio prilično novca na svoje “igračke”, a zadovoljni vlasnik trgovine dao mu je za uzvrat i dva časopisa o ručno izrađenim noževima.

Okrećući stranice bogato ilustriranih revija 27-godišnji umjetnik pomislio je kako bi bilo lijepo imati neke od primjeraka koje je vidio, ali nijedan si nije mogao priuštiti jer im je cijena bila oko 2000 eura. Stoga ih je odlučio sam napraviti.

– Ljudi obično misle da noževi mogu fascinirati samo osobe koje vole nasilje, što je potpuno pogrešno – kaže Lovre Jakšić. – Mene su ponajprije privukli atraktivnim izgledom i savršenom izradom. A kad sam ih i sam počeo izrađivati, shvatio sam da mi za to treba preciznost i strpljenje vrsnog urara, jer niti jedan spoj na nožu ne smije biti deblji od dlake. Postupak izrade naučio sam iz razne literature, a svoje primjerke izrađujem na stroju vrhunskog američkog proizvođača alata Burr King.

Ali imao sam i dva velika problema: pronaći kovača na Braču koji učvršćuje alatni čelik za izradu oštrica i za svoj hobi zainteresirati suprugu Mionu, restauratoricu kamena.

U svojoj kolekciji brački umjetnik trenutačno ima desetak noževa. Svi su oni mala umjetnička djela s drškama od rogova bizona, životinjskih kostiju ili bademova i maslinova drva, te s posebno ukrašenom “čuvaricom” (dio koji spaja dršku i oštricu). Lovrin najdraži nož nalikuje na gajetu, a drag mu je i poveći nož koji na čuvarici ima ugraviranog duha, po uzoru na jedan od njegovih prvih kiparskih radova. Sve njih, kao i kiparske radove, izložio je u galeriji svoje obiteljske kuće, u kojoj ima i radionicu.

Dolores Tolić

Linker
27. travanj 2024 20:02