SMOKVE

Slatka napast

Njihov okus podsjetit će nas na dokolicu na plaži i tako nam olakšati prvi radni dan u uredu. S druge strane, magnezij kojim smokve obiluju, prirodan je i učinkovit lijek protiv stresa i to je razlog više da se njima zasladimo. U tom voću, uz koje se vežu brojne legende – smokve su bile omiljena poslastica egipatske kraljice Kleopatre, a spominju se u grčkoj i rimskoj mitologiji te u Bibliji – treba uživati dok mu traje sezona, dakle do potkraj rujna.

Tad su, naime, najslađe i najukusnije. Doduše, prve smokve dozrijevaju sredinom kolovoza. Riječ je o ranoj sorti petrovači, krupnih, zelenih ili tamnih plodova (postoje, naime, i crne smokve petrovače), koji obiluju vodom. To je razlog zbog kojeg se i zelene i crne petrovače jedu svježe te se rijetko suše. Za razliku od njih, smokve bjelice ili sušelice, koje dozrijevaju u rujnu, mnogo su slađe i smatraju se najkvalitetnijom od svih sorti smokvi. Sitnije su, svijetle boje, ne sadrže toliko vode kao petrovače te im samo ime kazuje da su pogodne za sušenje.

Dakako, to nije razlog da ne uživate u svježim bjelicama ugledate li ih na štandovima gradskih tržnica. Iskoristite priliku dok ih ima: poslužite ih s kozjim sirom ili sirom s plemenitom plijesni te desertnim vinom, dodajte malo grožđa i oraha te uživajte u gozbi. Nećete pogriješiti pripremite li od smokvi bjelica džem, delikatesu kojom ćete se sladiti tijekom zime. Narezane smokve bjelice možete poškropiti konjakom i oprezno ih rasporediti ispod kožice pileta ili patke prije nego li ih ubacite u pećnicu, jer su smokve kao stvorene za poigravanje slatkim i slanim okusima. Njima možete zasladiti i tamne, mesne umake.

U smokvama treba uživati bez grižnje savjesti: deset dekagrama svježih smokvi ima 47 kalorija te veoma malo masti. Dakako, to ne vrijedi za suhe smokve -10 dag sadrži oko 270 kalorija, stoga pripazite nađe li vam se košarica tih slatkih napasti pri ruci.

Tanja Vučičević

Linker
05. svibanj 2024 05:05