NIJE MANA

Slaven Bilić: Još uvijek mucam, samo se dobro kontroliram

– Ja nisam mucao, ja još uvijek mucam, samo to jako dobro kontroliram – rekao je Slaven Bilić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, koji je u utorak došao na premijeru filma “Kraljev govor”, o britanskom kralju Georgu VI, koji je zbog prijestolja morao prevladati svoje mucanje.

Kao i kralj George i vjerojatno sve osobe koje imaju poteškoća s govorom, i hrvatski izbornik priznaje kako mu je mucanje bilo veliki problem, osobito dok je bio dijete te da je zbog problema s govorom često izbjegavao situacije u kojima bi trebao govoriti pred ljudima.

– Dok sam ja bio dijete, mucanje je bilo tabu, gledalo se na nas kao na djecu s kojom nešto nije u redu, rugali su mi se…Danas želim poručiti djeci, ali i starijim osobama koje mucaju, kako nešto nije u redu samo s onima koji im se rugaju – otkriva izbornik te sebe i guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog navodi kao primjere kako mucanje ne bi smjelo biti prepreka da se osoba bavi javnim poslom.

I Slaven Bilić je kao i kralj George VI. imao svojeg doktora Lionela Loguea, koji mu je pomogao da mucanje kontrolira toliko da se gotovo ne primjećuje – to je varaždinski logoped Darko Novosel. U svladavanju problema, kaže, pomogli su i neki sretni događaji iz privatnog života, poput rođenja sina Lea prije 13 godina.

Linker
21. travanj 2024 14:52