NOVOGODIŠNJI JELOVNIK

Slijed laganih zalogaja

Doček Novog ljeta dobar je povod da malo ‘popustimo kočnice’ za stolom – ako ni zbog čega drugog onda zbog narodnog vjerovanja kako raskošni okusi na tanjuru znače i svekoliko obilje u novoj godini.

No, to ne znači da se na blagdanskoj trpezi moraju naći delicije u čiju pripravu su utrošeni silan trud i vrijeme: naprotiv, niz jednostavnih, ali efektnih jela mnogima će pružiti veći užitak. Bruschette sa sirom škripavcem i dimljenom vratinom lako je unaprijed ‘poslagati’ i, kad zatreba, samo ubaciti u pećnicu. Ni pripraviti bukovače u košarici od parmezana nije nikakav problem.

Grubo naribani sir podijeljen u male hrpe na papiru za pečenje treba rastopiti u pećnici i potom ga oblikovati u košarice pomoću malih keramičkih posuda ili čaša. Pohane bukovače nisu neka gastronomska novost – prednost tog jela je to da nije skupo – ali ako brašnom od slanutka (u koje se ne stavljaju jaja) zamijenite obično brašno, jelo će dobiti svečan, profinjen okus.

Gastronomske zvijezde

Nakon toplih predjela, na stol se obično iznosi gas­tronomska zvijezda tradicionalnog novogodišnjeg dočeka – odojak hrskavo pečene korice. Ipak, umjesto ci­jele ‘hrge’ odojka, radije ispecite manje komade carskog mesa premazanog medom i aromatiziranim čilijem.

Na blagdanskom će stolu zazubice stvarati i janjeći kotleti ili janjeći but nadjeven prosom i mediteranskim začinima, preliven umakom od pečenja boje karamela. Što se tiče deserta, imate li namjeru goste maknuti od stola kako bi plešući dočekali ponoć, ne smije biti obilan, niti previše sladak. Znači, klasične torte s ‘teškim’ kremama koje se jedu s tanjura uz pomoć vilice ili žlice, zamijenite slatkim zalogajčićima, za kojima će gosti posezati – prstima.

Tanja Vučićević

18. prosinac 2025 11:25