VELIKI STOL

Slikarije na tanjuru

Poželite li svaki dan u tjednu objedovati iz drukčije oslikanih porculanskih tanjura, i to s potpisom poznatog likovnog umjetnika, možete to zahvaljujući Velikom stolu, projektu koji je osmislila Zagrepčanka Danijela Kuliš, stručna savjetnica u Institutu za javne financije i supruga slikara Vatroslava Kuliša.

Kako izgleda stol s tanjurima (velikim dubokim i plitkima te malima za desert), pladnjevima i šalicama s geometrijskim motivima Joška Eterovića može se vidjeti u zagrebačkom dućanu Sol & papar, gdje će se otad moći i kupiti.

– Kao što je ukusno jelo užitak za nepce, tako je lijepo postavljen stol doživljaj za oči, a pomno birajući posuđe uvijek sam nastojala da njegova ljepota i sklad također obogate naš obiteljski stol, osobito za blagdane – kaže Danijela Kuliš koja je prije pet godina, u suradnji sa slikaricom Dubravkom Rakoci, počela ostvarivati svoju zamisao o izradi porculanskih uporabnih predmeta oplemenjenih rukopisom naših sedmero umjetnika: Nine Ivančić, Duje Jurića, Vatroslava Kuliša, Baneta Milenkovića, Damira Sokića, Dubravke Rakoci i Zlatana Vrkljana.

Posuđe je izrađeno u Tvornici porculana Inker u Zaprešiću, perivo je u stroju, a može se kupiti u Muzeju Mimara, Muzeju za umjetnost i obrt i Klovićevim dvorima.

– Znam da su neki kupili od svakog autora po komplet od tri tanjura, i kad serviraju stol, zna biti jako veselo i zanimljivo, i svaki gost može birati “svog” slikara – kaže Danijela Kuliš, stručnjakinja za porezni sustav, koja u svom domu ipak ima najviše posuđa sa suprugovim potpisom. No, ne iznosi ga na stol baš svaki dan, nego za blagdane i svečanije prigode.

Jagoda Zamoda

Linker
05. svibanj 2024 04:19