NEUSPJELO ZAVOĐENJE

Sophia Loren: Kako sam odbila Caryja Granta

U intervjuu magazinu Vanity Fair talijanska glumačka legenda Sophia Loren (77) objasnila je zašto je krajem 1950-ih odbila udvaranje Caryja Granta i ostala s dvadeset i dvije godine starijim producentom Carlom Pontijem do kraja njegovog života 2007. godine, zahvalivši mu time ne samo za ljubav, već i za karijeru koju je upravo on pomogao izgraditi.

– Carlo je bio očinska figura moga života. U njegovom tihom i akademskom držanju naslućivala sam pravu obitelj. Negativno iskustvo s ocem vjerojatno je doprinijelo mojoj naklonosti prema njemu. Željela sam muža, djecu i obitelj kao bilo tko drugi – rekla je diva.

Sophija je, naime, odrasla bez oca koji je u vrijeme njezina rođenja već bio našao drugu ženu. S četrnaest godina Loren se počinje pojavljivati na izborima ljepote, a sa šesnaest prvi put sreće Pontija, tada oženjenog 38-godišnjaka s dvoje djece. Tri godine kasnije Ponti napušta suprugu i ženi se Sophijom.

Godine 1958. na setu romantične komedije “Kuća na vodi” Sophiju pokušava osvojiti kolega Cary Grant, tada 54-godišnjak koji iza sebe već ima glavni dio svoje cijenjene filmografije. Grant ju nastoji pridobiti dnevnim isporukama cvijeća, udvaranjem i obećanjima o braku, ali mu to ne polazi za rukom.

– Imala sam samo 23 godine i privlačio me Cary, ali nisam se mogla udati za diva iz strane zemlje. Carlo je bio iz mojeg svijeta, pravi Talijan i znala sam da ga ne mogu ostaviti.

Sophia i Carlo, koji je producirao velik broj njenih uspješnica, ostali su tako zajedno sve do njegove smrti u 95. godini i dobili dva sina, Carla Jr. (43) i Edoarda (39).

Za ulogu majke koja s kćeri pokušava preživjeti ratni vihor u De Sicinom filmu “La Ciociara” Loren je 1961. dobila Oskara za najbolju glumicu, što je bilo prvi puta da je nagrada otišla ženskoj izvedbi na stranom jeziku. Često je glumila i u komedijama poput “Jučer danas sutra” (1963), “Brak na talijanski način” (1964) i “Grofica iz Hong Konga” (1967) te spektaklima poput “El Cid” (1961) i “Pad Rimskog Carstva” (1964). Na filmu se povremeno pojavljuje sve do danas.

Cary Grant, koji se ženio pet puta, povukao se iz glume u drugoj polovici 1960-ih, a umro je 1986. godine.

Linker
20. travanj 2024 16:19