MASTERCHEF

Srđana Jevtić: Ne želim biti chef, već uzgajati lavandu

Otkako se na Novoj TV emitira Masterchef, kuhanju je naglo porasla popularnost. A za to su naj zaslužniji gastro entuzijasti koji se u sklopu reality showa osmišljenog prema BBC-jevoj uspješnici nadmeću za titulu Masterchef i nagradu od 200.000 kuna.

Od svih natjecatelja u kulinarskom showu Masterchef, 35-godišnja Srđana Jevtić iz Lovrana, među rijetkima je koje ne zanima restoranski posao. Osvoji li 200.000 kuna, u Istri ili u Primorju ku­­pit će zemlju i osnovati rasadnik ljekovitih mediteranskih biljaka te destileriju eteričnih ulja. Lje­­kovita moć bilja oduvijek ju je fascinirala i zbog to­­­­ga je na Institutu za poljoprivredu u Poreču upisala studij mediteranske poljoprivrede. Do diplome je dijeli jedan ispit – prerada maslinovog ulja. – Moj favorit je lavandula angustifolia, odnosno prava lavanda koju bih voljela uzgajati na svom budućem imanju. Ima divan miris i daje fantastično ulje, koje je vrlo unosan prirodni proizvod. Cvjetovi lavande korisni su i u kuhinji. Dodajem ih u jela od janjetine, panna cottu te u džem od smokava, što im daje posebnu aromu – kaže Srđana, koja je rođena u Zadru, ali je nakon razvoda roditelja došla u Lo­­vran s majkom Radojkom, kuharicom, bakom Du­­­­­­­šan­kom i sestrom Slađanom.

Upravo ju je sestra, 31-godišnja agentica za ne­­kretnine, nagovorila da se prijavi u show, uvjerena da nitko poput nje nema takvo znanje o korištenju začina u kuhinji. Zahvaljujući tome, postala je delegat međunarodne Slow Food udruge te među ugostiteljima na opatijskoj rivijeri promovira na­­mirnice iz mediteranskog podneblja. Pa tako sugerira da bi se umjesto prženih krumpirića, kao prilog brojnim jelima trebala jesti palenta, a umjesto uvoznih rajčica – salata od samoniklog bilja poput motara.

Tanja Vučičević

Linker
02. svibanj 2024 18:39