Otkako se na Novoj TV emitira Masterchef, kuhanju je naglo porasla popularnost. A za to su naj zaslužniji gastro entuzijasti koji se u sklopu reality showa osmišljenog prema BBC-jevoj uspješnici nadmeću za titulu Masterchef i nagradu od 200.000 kuna.
Od svih natjecatelja u kulinarskom showu Masterchef, 35-godišnja Srđana Jevtić iz Lovrana, među rijetkima je koje ne zanima restoranski posao. Osvoji li 200.000 kuna, u Istri ili u Primorju kupit će zemlju i osnovati rasadnik ljekovitih mediteranskih biljaka te destileriju eteričnih ulja. Ljekovita moć bilja oduvijek ju je fascinirala i zbog toga je na Institutu za poljoprivredu u Poreču upisala studij mediteranske poljoprivrede. Do diplome je dijeli jedan ispit – prerada maslinovog ulja. – Moj favorit je lavandula angustifolia, odnosno prava lavanda koju bih voljela uzgajati na svom budućem imanju. Ima divan miris i daje fantastično ulje, koje je vrlo unosan prirodni proizvod. Cvjetovi lavande korisni su i u kuhinji. Dodajem ih u jela od janjetine, panna cottu te u džem od smokava, što im daje posebnu aromu – kaže Srđana, koja je rođena u Zadru, ali je nakon razvoda roditelja došla u Lovran s majkom Radojkom, kuharicom, bakom Dušankom i sestrom Slađanom.
Upravo ju je sestra, 31-godišnja agentica za nekretnine, nagovorila da se prijavi u show, uvjerena da nitko poput nje nema takvo znanje o korištenju začina u kuhinji. Zahvaljujući tome, postala je delegat međunarodne Slow Food udruge te među ugostiteljima na opatijskoj rivijeri promovira namirnice iz mediteranskog podneblja. Pa tako sugerira da bi se umjesto prženih krumpirića, kao prilog brojnim jelima trebala jesti palenta, a umjesto uvoznih rajčica – salata od samoniklog bilja poput motara.
Tanja Vučičević