GORAN BREGOVIĆ

Strah od skalpela

Slavni kompozitor i glazbenik Goran Bregović(58) sredinom veljče bit će podvrgnut operaciji u predjelu kralježnice, kako bi zaliječio ozljede koje je zadobio prilikom pada s višnje.

Iako se vođa Orkestra za svadbe i sprovode osjeća dobro, u posljednjih nekoliko mjeseci prokrstario je svijetom uzduž i poprijeko te održao na desetke koncerata, kirurški mu je zahvat prijeko potreban. Zakazan je i ranije i, usprkos Bregovićevom strahu od novog susreta sa skalpelom, mora se obaviti.

-U veljači odlazim u bolnicu kako bi mi iz kralježnice izvadili dvije metalne pločice. Po težini i složenosti, ova operacija je slična onoj kojoj sam bio podvrgnut odmah nakon pada s drveta – kaže Goran Bregović i dodaje da mu nije baš svejedno što će se uskoro ponovno družiti s bijelim kutama.

– Moram priznati, malo me strah nove operacije. Za razliku od prvog puta kada sam hitno hospitaliziran, i sve se odigralo vrlo brzo, ovaj put ću u bolnicu otići u potpuno svjesnom stanju.

Bez obzira na to što su neposredno nakon pada s višnje sredinom lipnja prošle godine, u dvorištu kuće u beogradskom Senjaku, liječnici bili rezervirani u prognozama koliko je ozljeda ozbiljna te o oporavku nakon operacije, Goran Bregović vrlo se brzo vratio svakodnevnim aktivnostima.

Nakon operacije i efikasno odrađene fizikalne terapije, već u lipnju je održao seriju koncerata, a početkom kolovoza nastupio na plaži Jaz u blizini Budve. Relativno lako je podnio velike napore kojima je bio izložen tijekom koncerta, dokazujući da odlična tjelesna forma i disciplinirano odrađena fizikalna terapija daju odlične rezultate.

Inače, dok je brao višnje u svom dvorištu, Bregović je izgubio ravnotežu i pao s visine od četiri metra. Osim što se dobro natukao i dobio podljeve, tom prilikom je slomio dva pršljena. Desetak minuta nakon pada prevezen je kolima hitne pomoći u bolnicu, gdje mu je pružena prva pomoć i snimljena kralježnica. Liječnički se konzilij odlučio za operaciju slavnog glazbenika kako bi mu ugradnjom dviju pločica u potpunosti kralježnicu vratili u funkciju.

Brzina kojom se Bregović oporavljao začudila je i liječnike u Kliničko-bolničkom centru Srbije, koji su mu savjetovali da se ne izlaže velikim tjelesnim naporima sve dok njegova leđa ponovno ne budu u top-formi. Na nedavno održanom novogodišnjem koncertu ispred Doma Narodne skupštine Srbije, u prisutnosti nekoliko desetaka tisuća ljudi, demonstrirao je, uz glazbeno umijeće, i vrhunsku tjelesnu kondiciju. Usprkos niskoj temperaturi, dva sata je svojim pjesmama zabavljao prisutne i na najljepši način pokazao da je ozljeda kralježnice prošlost te da će mu predstojeća operacija samo poboljšati ukupno zdravstveno stanje.

Boris Jakić

Linker
06. svibanj 2024 01:24