PRIPREMA ZA LJETO

Sunce iz bočice

Sa svih vas strana bombardiraju upozorenjima koliko je sunčanje opasno, no vi i dalje želite preplanuli ten? Svjesni ste opasnosti, ali u novoj ljetnoj haljinici želite zablistati kao da ste se upravo vratili s ljetovanja… Ništa lakše!

Zaboravite na solarij, dugotrajno izležavanje i znojenje na plaži i svakako poslušajte savjet stručnjaka – na sunce ne izlazite bez visokog zaštitnog faktora. Što onda učiniti? Rješenje su sredstva za samotamnjenje, kreme, sprejevi, mlijeka i gelovi za tuširanje koji nam za samo dan ili dva, i to u vlastitoj kupaonici, daju toliko željenu brončanu put.

Ti su preparati otporni na čišćenje i kupanje, a s kože ih odstranjuje prirodni proces obnavljanja površinskog sloja. No, pripazite. Ne želite li da vam koža izgleda poput leopardova krzna – puna svijetlih i tamnih mrlja – prije nanošenja sredstva za samotamnjenje kožu treba dobro pripremiti. Prvi je korak temeljiti piling cijelog tijela. Tijekom pilinga koristite i rukavicu za masažu i tuširanje, a osobito dobro istrljajte koljena, gležnjeve, stopala, laktove i vrat. Tako ćete postići ravnomjernost boje jer se sredstva za samotamnjenje ‘lijepe’ i za mrtve stanice kože koje se, u većim količinama, nalaze upravo na tim dijelovima tijela.

Nakon što se otuširate i dobro osušite kožu, u tankom sloju umasirajte hidratantnu kremu ili losion. Kad koža upije taj proizvod, ravnomjerno nanesite preparat za samotamnjenje. Tijekom nanošenja svako malo perite ruke, da vam ne potamne dlanovi, a s odijevanjem pričekajte barem pola sata. Toliko je, naime, potrebno da budete posve sigurni da se sredstvo posve upilo, osušilo i da preplanulu put neće dobiti i – vaša odjeća i obuća.

Kreme za samotamnjenje često nemaju UV zaštitu (stoga je preko dana preporučljivo nanijeti i sredstvo sa zaštitnim faktorom), ali sadrže tvari koje hidratiziraju i hrane kožu, poput ekstrakta aloe, hijaluronske kiseline i vitamina E. Ako želite zadržati boju, postupak ponavljajte svaka tri-četiri dana, ovisno o tome kojom brzinom blijedi.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
29. travanj 2024 09:36