KUHINJA TAMARE ŠOLETIĆ

Sushi na autocesti

Sve gradove u kojima sam boravila, uglavnom pamtim po hrani i restoranima: u Budimpešti sam, primjerice, prvi put kušala kombinaciju mesa i voća, piletinu s marelicama prelivenu sirom, a u Walesu su mi ponudili tanke janjeće filee s umakom od mente. U Barceloni sam, pak, večerala u dosad najljepšem restoranu – sav je bio u bijelom, bijelo je bilo čak i cvijeće, ali svaki je stol zato imao drukčiju rasvjetu koja je stvarala poseban ugođaj. A kako sam ljubiteljica japanskih delicija, zanima me i kako se gdje pripravlja sushi: u Cape Townu na jugu Afrike jela sam ga onako usput, u samoj ribarnici, okružena svježom ribom – pripovijeda 42-godišnja zadarska glumica Tamara Šoletić, članica Kazališta lutaka, koju svaku večer možemo gledati u ulozi temperamentne Lili u humorističnom serijalu “Zauvijek susjedi” na Novoj TV.

Kako je zbog snimanja posljednjih sedam mjeseci postala privremena stanovnica Zagreba, Tamara sad može do mile volje uživati u japanskim specijalitetima u restoranu Takenoko, u kojem je prije nekoliko godina prvi put i kušala sushi. Fascinirao ju je, priznaje, njegov okus jer je već pri prvom zalogaju doživjela senzaciju zadovoljstva, prožimanje okusa ribe, algi i umaka. Otad joj je njezin dečko Massimo Kovacic, voditelj brodogradilišta AAG Nautika u Križu kod Ivanić Grada, kad bi za vikend putovao u Zadar, donosio sushi iz Takenoka. A sad Tamara na zagrebačkom Dolcu kupuje svježu tunjevinu kako bi prijateljima pripravila sushi. Mnogi su ga, kaže, kod nje prvi put kušali.

– Kao Dalmatinka, željna sam ribe, a u Zagrebu ju je, paradoksalno, lakše nabaviti nego u Zadru. U zadarskoj ribarnici prodaje se samo rano ujutro, a na zagrebačkom Dolcu je izbor odličan i u podne – kaže Tamara koja je uz oca Karla, glumca-lutkara, još u djetinjstvu zavoljela ne samo glumu i lutkarstvo nego i kuhanje.

– Tata mi je jednom rekao – veli Tamara – da ću prava žena postati tek kad naučim dvije stvari – kuhati i plesati. Ja sam, bez lažne skromnosti, vrlo vješta i u jednom i u drugom. I moja su djeca, kći Karla i sin Feliks, uz mene zavoljeli kuhanje. Kći je, priznajem, čak i spretnija od mene u pripravi ribe, a 16-godišnji sin, koji završava prvi razred Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru, sâm si kuha otkad sam ja u Zagrebu. Uvijek sam nastojala da se hranimo zdravo i raznovrsno, da djeca nikad ne odu u školu bez doručka ili ručka. Kroz hranu svojim najbližima ne nudim samo jelo, potrebnu energiju i zdravlje nego i ljubav, zajedništvo. Volim da se za ručkom svi okupimo za stolom, da se u tim trenucima ne gleda televizija ili radi još nešto usput. Nikad nisam razumjela ljude koji dok jedu – čitaju novine, smatrala sam to gotovo grijehom. Volim uživati u raznolikoj hrani, ali u malim količinama, i sasvim joj se posvetiti.

Iako voli ljute i pikantne okuse, za što u japanskoj kuhinji postoji wasabi-umak, zadarsku glumicu su nedavno oduševile roladice od purećeg mesa, s dalmatinskom pancetom i suhim šljivama, obilno zalivene vrhnjem za kuhanje te zapečene. Nikad ne žali vremena i truda da za važnije datume i blagdane u svom domu pripravi pašticadu s, naravno, domaćim njokima.

Za svoje kulinarsko umijeće Tamara ima i – diplomu. Prije tri godine pobijedila je, naime, u showu Poznati kuhaju na Prvim zadarskim danima gastronomije. S kolegom iz Kazališta lutaka, scenografom Nevenom Stojakovićem, pripravila je salatu od plodova mora koja je oduševila žiri sastavljen od poznatih kuhara. Iza sebe su tad ostavili poznatog gastronovinara Renea Bakalovića i glumicu Barbaru Vicković. No, svoju nagradu, vikend u Dubrovniku, sa svojim dečkom Massimom, Tamara do danas još nije stigla iskoristiti.

Jagoda Zamoda

13. prosinac 2025 22:16