Marla Marri/Flickr
A NISMO IH SVJESNI

Svakodnevne navike koje uništavaju našu kožu

Već nam je svima dobro poznato koje navike nisu dobre za našu kožu: pušenje, previše alkohola, nedovoljno sna, odlazak u krevet sa šminkom, nezdrava prehrana, premalo tjelovježbe, nedovoljan unos tekućine no tu su i “tihe prijetnje” našoj koži, stvari koje činimo i utjecaji kojima se izlažemo, a da nismo svjesni njihove štetnost za kožu našeg lica i tijela.

Magazin Elle izdvojio je neke od svakodnevnih stvari koje bismo trebali osvijestiti kao štetne za našu kožu i imati ih na umu:

1. Mobitel! Mobilne aparate koji su poznati kao legla bakterija svakodnevno prislanjamo na naše lice. Stoga vodite računa da mobitele redovito čistite na odgovarajući način.

2. Naočale. Na naočalama se također nakupljaju bakterije i u kombinaciji sa znojem nečistoće se talože i prodiru u vaše pore na licu. Zato biste i naočale trebali redovito prati i čistiti, kako sunčane, tako i one za vid.

3. Čiste jastučnice i čista posteljina. Osim što čiste jastučnice osiguravaju čistu kosu duže vremena, prljava posteljina na kojoj svaku noć počiva vaša koža nikako ne pogoduje zdravlju i dobrom izgledu vaše kože.

4. Preskakanje odbroka. Preskačući obroke i koža hranjive tvari dobiva neredovito te se neravnomjerno obnavlja što joj dugoročno šteti.

5. Kava. Kava isušuje kožu i tako pogoduje nastanku bora. Zato ju uvijek konzumirajte u kombinaciji s vodom.

6. Dugi vrući tuš. Iako nekima jako godi stajati pod mlazom vruće vode, ona jako isušuje kožu. Kada vam koža pocrveni tokom tuširanja ili vas počne zatezati, vrijeme je za izađete ispod tuša.

7. Saune. Česti boravci u sauni s vremenom slabe elastičnost i uništavaju prirodni kolagen u koži te dugoročno kožu čine mlohavom.

8. Depilacija. Prečesta depilacija, bilo britvicom, voskom ili epilatorima oštećuje kožu. Ako se depilirate prečesto, koža se ne stigne oporaviti i kao takva podložna je infekcijama, ali i brže stari i lošije izgleda. Između depilacija trebalo bi proteći barem mjesec dana.

9. Svakodnevno šminkanje. Barem dva dana tjedno ne nanosite šminku na lice i pustiite kožu da diše. Nanošenjem šminke na lice svaki dan pore se lagano začepljavaju jer se ne stignu pročistiti i tako riskirate prerano starenje kože.

Linker
18. travanj 2024 03:38