MIA KOVAČIĆ

Svi vole Kasandru

Kako bi trebala izgledati nadolazeća modna jesen/zima, pokazali su u četiri dana NIVEA Cro-A-Portera hrvatski dizajneri na Zagrebačkom velesajmu. Nekima se njihova vizija svidjela, drugi su bili mnogo kritičniji, no nema sumnje da je i ovosezonski NIVEA Cro-A-Porter bio najprestižniji prošlotjedni društveni događaj.

Fotografije sa svih revija pogledajte ovdje

Posljednju večer NIVEA Cro-A-Portera otvorila je Amarie. Dizajnerica Ana Marija Brkić inspiraciju za kolekciju pronašla je u dijamantu koji je konstrukcijski pokušala prenijeti na tkaninu, u vidu bridova koji se pojavljuju na modelima. Kašmir, vuna i svila u bež, sivoj i bijeloj boji, uz izuzetak crvene večernje haljine, materijali su koji dominiraju u ovoj izrazito ženstvenoj, elegantnoj i ujednačenoj kolekciji.

Putovanje na Bliski istok nadahnulo je dizajnera Borisa Pavlina za kolekciju večernjih haljina u crvenoj i crnoj boji, bogato ukrašenih zlatnim i srebrnim etno elementima.

Dizajner Teo Perić, koji je za modnu kuću MAK napravio kolekciju ženskih odijela u crnoj i smeđoj boji, inspiraciju je, pak, pronašao u poznatom filmu “Gorke suze Petre von Kant” njemačkog redatelja Rainera Wernera Fassbindera. Riječ je o vrlo nosivoj kolekciji koja se, prema riječima dizajnera, može razgraditi na sve veličine, a namijenjena je poslovnim ženama.

Dizajnerice Mirna i Iva, koje nastupaju pod imenom Fjaba, bile su inspirirane glam rockom te su pokazale kolekciju bogatu šljokicama i umjetnim krznom, što je i karakteristično za 70-e, te sjajnim materijalima u žarkim bojama, prvenstveno zelenoj i ljubičastoj.

– Nemam nikakav naziv niti nekakvu konkretnu inspiraciju za svoju kolekciju. Riječ je o ženskoj kolekciji odjeće za izlaske koja je u crnoj boji, načinjena od svile, čipke i šljokica. Nekakvo moje viđenju žene i kako bi trebala izgledati kada se spreme za zabavu – rekao je dizajner Zoran Mrvoš o svojoj kolekciji.

Na samom kraju predstavili su se dizajneri Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica, iz modne kuće ELFS, koji su ostali vjerni svom mladalačkom, uličnom stilu, predstavivši kolekciju koja je inspirirana nekada vrlo popularnom pjevačicom Kasandrom.

– Smatramo da je pjevačica Kasandra bila vrlo avangardna za svoje vrijeme, ali je nailazila na podsmijeh okoline, no s vremenskim odmakom vidimo da postoji dosta ljudi koji cijeni njen rad – izjavili su dizajneri.

Modni znalac Nend Korkut zadovoljan je modelima pokazanim na ovosezonskom NIVEA Cro-a-Porteru.

– Nitko od dizajnera čiji rad vrlo cijenim i od kojih sam imao nekakva očekivanja nije me razočarao. Riječ je prvenstveno o modnoj kući Marina Design, koja je predstavila lijepu i ženstvenu kolekciju, modnoj kući Amarie, također vrlo elegantno i nosivo, te mladom dizajneru Juraju Zigmanu, koji se još na prošlom Cro-a-Porteru prometnuo u zvijezdu od koje mnogi mogu učiti – izjavio je.

– Ne volim svaštarenje, kada se skače s teme na temu. Kolekcija mora imati nit vodilju i treba biti prepoznatljiva – nadodao je Korkut, koji je uz spomenute dizajnere pohvalio i kolekcije Zorana Mrvoša, Tea Perića te Ivone Martinko.

Barbara Ivezić

Linker
20. travanj 2024 12:13