SLAVNA UKOSNICA

Tajna Silinog ukrasa za kosu

Sve gledateljice “Sile” zasigurno su se zapitale odakle potječe zanimljiv ures na kosi glavne junakinje ove popularne serije. Sili je tu lijepu kopču za kosu uplela njezina biološka majka Bedar i to za njen rođendan.

Ovaj ukras ‘kopija’ je tradicionalnog nakita pokrajine u kojoj se snimala serija. Za vrijeme prikazivanja serije kopča je bila hit te su strankinje i obožavateljice serije željele imati. Frizer Lokman Hitay objavio je da su taj zanimljiv ukras dizajnirali on i njegova mlađa sestra kada su rastavili naušnice u obliku pauna te na njega dodali zlatnike. Ova kreacija kopija je tradicijskog ukrašavanja kose.

U Mardinu žene su nekoć kosu ukrašavale zlatnicima. Na krajeve pletenica stavljali su se zlatni ukrasi u obliku pilića, a u uvojke koji uokviruju lice zlatnici. U tome je upravo frizer pronašao inspiraciju da malo preoblikuje Silin ukras. Cilj tog zanimljivog uresa je predstaviti kulturu Mardina. Zanimljiv je i podatak kako je Silin ukras za kosu okrugu Mardina donio blagostanje, jer je ubrzo počela njegova mahnita prodaja.

S druge strane jedan vlasnik zlatarnice tvrdio pak da je u svojoj radionici preoblikovao naušnice u obliku pauna, pretvorio ih u ukras za kosu i na njega dodao zlatnike. Prema zlataru Acunu ovaj ukras za kosu, koji su i prije prodavali u Mardinu, tek nakon što je upotrijebljen u seriji, počeo je buditi veliko zanimanje. Prema priči zlatara prije su taj ukras nosile jesidske i asirske žene u Mardinu. Nakon toga počele su ih nositi i muslimanke.

Unatoč tradiciji, ures je postao planetarno popularan kada ga je u kosu uplela glumica Cansu Dere. Tada se slava tog ukrasa proširila izvan granica Mardina te su tamošnji zlatari počeli primati narudžbe sa svih strana svijeta.

Linker
02. prosinac 2023 08:51