IVANA ROŠČIĆ

Te drage stare stvari

Volim stare stvari: vozim stari renault 5, a odjeću često kupujem na buvljacima ili u second hand dućanima – kaže Ivana Roščić, 28-godišnja glumica iz Splita, koju se donedavno moglo vidjeti kako juri zagrebačkim centrom na crvenom retrobiciklu. No, kako su joj ga ukrali, sada je u potrazi za identičnim modelom jer želi voziti samo takav bicikl. Glumica osebujnog modnog stila, koja jednako ljupko izgleda u djevojačkoj haljinici cvjetnog uzorka i u radničkom kombinezonu, priznaje da novac ipak radije troši na zanimljiva putovanja i večer s prijateljima – nego na odjeću. Proslavila se ulogama u filmovima “Ta divna splitska noć”, “Volim te”, “Pravo čudo”, “Bastion” te u serijalima “Bumerang” i “Operacija Kajman”, a uskoro će, uz Franu Maškovića, Dolores Lambašu, Zrinku Cvitešić i druge glumce mlađe generacije, sudjelovati u snimanju omnibusa “Game over” u režiji Darija Pleića.

Na snimanjima modnih editorijala uglavnom vas stiliziraju kao princezu, lutkicu i dobru djevojku: godi li vam to? – Vjerojatno me mnogi tako doživljavaju, iako ja o sebi ne mislim da sam princeza, a još manje lutkica.

Kakav biste opisali svoj odjevni stil? – Kombiniram sve i svašta pa se u mom ormaru može naći mnogo nespojivih stvari. Veseli me poigravanje modom i mogućnost da jedan dan izgledam poput sobarice, a drugi poput Olivera Twista.

Što najčešće nosite? – Hlače, i to u kombinaciji s najrazličitijim košuljama, majicama i radničkim kombinezonima: imam dva para i obožavam ih.

Gdje kupujete odjeću? – Vrlo često u second hand dućanima i na buvljacima, kod nas i u inozemstvu. Često kupujem u poznatom zagrebačkom Šlicu: ondje sam već “domaća” jer navratim kad god imam slobodnog vremena.

Pratite li trendove? – Nisam od onih koji se odijevaju po posljednjoj modi, ali znam što je u trendu jer pratim modne časopise pa tako vidim što se nosi.

Imate li omiljene modne kreatore? – Nemam. Daleko su mi od očiju, pa onda i od srca.

Što mislite o domaćim modnim dizajnerima? – Obično na snimanjima poput ovog, kad mi netko donese njihove kreacije, saznam što rade. Nešto mi se od toga sviđa, a nešto ne. Često me oduševi kako neka kreacija izgleda na drugoj osobi, no kad je ja probam, shvatim da meni ne pristaje. Imam jednu haljinu Olivera Jularića, koja je zaista posebna i jedva čekam da je odjenem.

Što vam se sviđa od muške mode? – Sviđa mi se kad muškarac ima na sebi majicu, traperice i tenisice, kad nije “predizajniran” nego djeluje ležerno.

Od poznatih glumaca, čiji vam se stil odijevanja sviđa? – Francuski glumac Vincent Gallo, koji mnogo polaže na svoj stil, a izgleda poprilično rokerski. Sviđa mi se i stil glumice Chloe Sevigny i pjevačice Vanesse Paradis jer su svaka na svoj način posebne.

Kako se osjećate kad čujete komentare na račun svog osebujnog načina odijevanja? – Ne mogu reći da mi to ne godi, i lagala bih kad bih rekla da ne volim modu te da ne pridajem pažnju izgledu. No, smatram da se toj modi danas pridaje previše važnosti, dok su problemi poput globalne gladi, koja nas čeka u budućnosti, u medijima tek u natuknicama.

Što su preduvjeti za dobar stil? – Mašta. Oduševljavaju me cure koje šeću gradom u odjeći koju su nabavile za stotinjak kuna, ali su je tako maštovito složile da izgledaju kao da su izišle iz atelijera nekog kreatora. One ruše sve predrasude da je za dobar stil potreban novac.

Na što najradije trošite novac i što si prvo kupujete kad vam na račun sjedne neki honorar? – Nisam od onih koji jedva čekaju da stigne honorar kako bi ga potrošili na odjeću. Lijep je osjećaj kad si nešto kupiš, no to mi nije ispušni ventil. Više uživam u spavanju, gledanju filmova, glazbi, koncertima i putovanjima. Odjeću kupujem tek kad naiđem na ono što mi se posebno sviđa, no novac radije trošim na provode, večere, ulaznice za muzeje i na drage ljude.

Volite li se šminkati? – Gotovo svaki dan sam pod svjetlima reflektora, što zahtijeva jaku šminku, tako da jedva čekam da sve “sastružem” sa sebe. Volim čisto lice, samo labello u boji trešnje na usnama.

Koje vas stilsko razdoblje najviše fascinira? – Iz svakog ponešto: sviđaju mi se četrdesete, punk, stilska obilježja engleske radničke klase, secesija…

Kako ste se odijevali kao klinka? – Uvijek sam, pa čak i danas, dobivala hrpu odjeće od svoje sestrične koja živi u Belgiji i fascinirana je modom. Takva je i moja teta pa me obje svake sezone opskrbljuju novim stvarima, a ako mi se nešto ne svidi, to jednostavno proslijedim dalje.

Što je vaš fetiš? – Crveni ruž, tamne naočale, šeširi, kožnate rukavice i starinske haljine.

Što ste posljednje kupili? – Nedavno u Parizu nabavila sam jockey-kapu iz 50- ih i čipkaste ovratnike iz 19. stoljeća. Nisam mogla odoljeti.

Volite li katkad provocirati odjećom? – Pitam se što još danas uopće može biti provokativno? Odjenuti minihaljinu i “zaboraviti” gaćice, ili izgledati kao da si upravo uzeo heroin. Čini mi se kao da su sve granice već srušene.

Što odijevate kad želite izgledati seksi? – Ja sam za prikriveni seksepil jer mislim da je takvo što mnogo intrigantnije od “otvorene knjige”. Uostalom, nije odjeća presudna za seksepil nego osobnost: ili je imaš, ili nemaš.

Upravo se spremate za put u Istanbul: volite li ondje kupovati? – Ovaj put ne planiram shopping, ali sigurna sam da se neću vratiti praznih ruku – možda se vratim s dobrom kožnatom torbom, a možda samo s novim doživljajima.

Cjenkate li se katkad? – Obvezno, pogotovo u Istanbulu jer ondje nema smisla odlaziti u shopping ako se ne misliš cjenkati.

Helena Štahan

Linker
28. travanj 2024 00:15