GIMNASTIČKA KUHINJA

Tina Erceg: Nikada nisam bila na dijeti

Splićanka Tina Erceg (23) ruši sve predrasude o krhkim i izgladnjelim gimnastičarkama koje su vječito na dijeti kako bi održale idealnu težinu za balansiranje na spravama. Zahvaljujući dobrim genima i brzom metabolizmu, za stolom uživa poput većine “običnih” gurmana. Čak ni uoči velikih natjecanja ne odriče se omiljenih mediteranskih specijaliteta: osim što voli sve vrste tjestenine i rižota na bazi mesa i ribe, takva su jela bogata ugljikohidratima, nužnima da bi se izdržali šestosatni treninzi. A kako je ovih dana počela s intenzivnim pripremama za olimpijadu, njena kuhinja naveliko miriše.

– U sedamnaest godina gimnastičarske karijere samo sam jedan kratak period tijekom puberteta imala problema s viškom kilograma. Inače, bez problema održavam težinu od 50 kilograma, što je idealno za moju visinu od 162 centimetra. Nikada nisam bila na dijeti, a moj prehrambeni režim svodi se na više manjih obroka dnevno. Tako dobivam dovoljno energije, što mi je važno u razdobljima poput ovog, kad zbog treninga i obveza na Kineziološkom fakultetu iz kuće odlazim u 8 ujutro i ne stajem do devet na večer. Između doručka i ručka jedem voće, najčešće bananu i krušku, a prije poslijepodnevnog treninga “ojačam se” energetskom čokoladicom – objašnjava višegodišnja državna prvakinja te jedina hrvatska gimnastičarka koja sudjeluje na Olimpijadi u Londonu.

Zahvaljujući sportu proputovala je svijet, i kušala hranu na gotovo svim kontinentima. Najviše je se dojmila azijska kuhinja, pogotovo tajlandski način priprave patke u umaku od curryja. A najlošije gastronomsko iskustvo imala je u Californiji, gdje su tijekom dvotjednog boravka svi natjecatelji bili “osuđeni” na meksičku hranu, koja Tini nikako nije odgovarala pa se kući vratila lakša za nekoliko kilograma.

– Nisam baš oduševljena ni sushijem, no sve drugo u japanskoj kuhinji veoma mi se sviđa. Volim isprobavati nova jela i okuse, a kako i sama dosta dobro kuham, često s putovanja donosim recepte. Nedavno me u splitskom hotelu Radisson Blu oduševila neobična francusku slastica – torta od sira i naranče, koja se poslužuje sa sladoledom od vanilije i šparoga. Kolače ne znam peći, ali sam zato luda za njima i jedini su moj “grijeh” – otkriva Tina, koja nema osobnog nutricionista već si sama osmišljava jelovnik. Na fakultetu je stekla dovoljno znanja za to, a i najbolje poznaje vlastiti organizam.

Savjetima joj pomaže i njezin godinu dana stariji dečko, Marin Surjan, trener juniora u njihovom klubu Marjan. Zajedno su dvije i pol godine, a osim sličnih interesa i ljubavi prema sportu, dijele iste gastronomske navike i ukus. I njenoj mami Anđi, kemijskoj tehničarki, te tati Slobodanu, zaštitaru u jednoj splitskoj tvrtki, odgovara sportski jelovnik pa će tako do početka olimpijade cijela obitelj uživati u hrani bogatoj željezom, ugljikohidratima i vitaminima, kako bi hrvatska gimnastičarka u London otputovala potpuno spremna za osvajanje medalja.

Dolores Tolić

13. prosinac 2025 01:24