U NOVOJ GLORIJI

Tjedan dana s izbjeglicama - dnevnički zapisi Ornele Vištice

Tjedan dana volontiranja u prihvatilištima za izbjeglice zauvijek je promijenio pogled na život 26-godišnje glumice, koja u ovoj intimnoj ispovijesti opisuje svoje susrete s iznemoglim ljudima.

Gledajući snimke izgubljenih, iznemoglih izbjeglih ljudi, koji su preplavili našu zemlju, osjećala sam kako u meni rastu uznemirenost i strah. Ali još više humanost, empatija te znati- želja, zbog koje sam u ponoć 17. rujna otišla na Zagrebački velesajam, gdje se nalazilo tridesetak izbjeglica iz Sirije, Iraka i Afganistana. Stigli su vlakom iz Tovarnika, u kojem je u tom trenutku bio jedan od prihvatnih centara, te spavali u Paviljonu 5, prepunom bijelih madraca po podu. Izišla sam jer mi je trebao svježi zrak, a preda mnom se odjednom pojavio neki čovjek: “Ako želite pomoći, idite na Glavni kolodvor, dio je to dnevničkog zapisa koji je za Gloriju ustupila glumica Ornela Vištica.

O njenim iskustvima na graničnim prijelazima Harmica i Bregana te u kampu Opatovac i potresnim pričama koje će pamatiti cijeli život čitajte u Gloriji koja je na kisocima od 1. listopada.

A u novom broju potražite i prvi kupon za nagradnu igru u kojoj možete osvojiti novi Opel Karl.

Linker
19. travanj 2024 08:21