OBJAVLJEN OGLAS

Tko je sljedeća kraljevska dadilja?

Mali prinčevi i princeze s britanskog kraljevskog dvora već generacijama više vremena provode sa svojim “zamjenskim mamama”, stoga nije čudno da se tolika prašina podigla oko potrage za novom kraljevskom dadiljom, koja će tu ulogu preuzeti kada u srpnju na svijet dođe dijete vojvotkinje Kate i princa Williama , kako javlja Jutarnji list.

No šuškanja da se za taj posao već pripremaju najsposobnije dadilje u zemlji odbacila je nedavno bliska prijateljica vojvotkinje, koja je za časopis Mirror izjavila kako par želi da ulogu dadilje preuzme Carole Middleton. Ovom odlukom Kate bi razbila tradiciju kraljevske obitelji jer je svako dijete u obiteljskoj povijesti čuvala profesionalna osoba koja je specijalizirana za brigu o djeci.

Liberalnija pravila u kraljevsku obitelj već je ranije uvela pokojna princeza Diana, no obuka za profesionalne dadilje ostala je i dalje rigorozna. Nova kraljevska dadilja, koja će biti zaposlena makar i pola radnog vremena, proći će najstrože provjere. Trebat će zadovoljiti visoke norme ponašanja, mora imati iskustva u poslu, a poželjne su i dobre preporuke bivših poslodavaca.

Idealna kandidatkinja trebala bi biti školovana na prestižnim koledžima za dadilje, Norlandu ili Chilternu. Osim brige za dijete, kraljevska dadilja morat će prati rublje, glačati, šetati pse i pripremati zdravu organsku hranu. William i Kate na mjesec će joj plaćati navodno oko 14.000 kuna.

– Tražimo ženu od povjerenja koja će prije svega štititi našu i privatnost naše bebe – piše u oglasu koji su nedavno objavili princ William i Kate. Kraljevski par ne traži tipičnu dadilju jer žele što više biti s djetetom i aktivno sudjelovati u njegovu odgoju. Buduća zaposlenica bit će i njihova kućna pomoćnica. Odlazit će u kupnju, vozit će ih prema potrebi, a zadužit će je i za laštenje srebrnine te glancanje skupog porculanskog posuđa. Imat će službeno radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8.30 do 17 sati, ali roditeljima će morati biti na raspolaganju u bilo koje doba dana i noći.

I samu kraljicu Elizabetu i princa Charlesa odgojile su dadilje, koje su imale zahtjevnu ulogu u njihovim životima, ali uvijek su morale paziti da ne zasjene roditelje. Princ Charles imao je dvije dadilje, Helen Lightbody i Mabel Anderson. Nosile su uniforme, a privatnog života morale su se odreći. Većina kraljevskih dadilja nikad se nije udala, ali svi su ih iz poštovanja oslovljavali s “gospođo”. Družile su se isključivo s drugim aristokratima.

Charles se nije smio igrati u parku kako se ne bi zaprljao. Dadilje su mu kuhale samo zdravu hranu i branile jesti slatkiše. Kad je imao tri godine, majka kraljica Elizabeta otišla je na šestomjesečni put, a zbog službenih obveza propustila je prva tri rođendana svoga sina. O Charlesu se cijelo vrijeme brinula Mabel, od koje je htio zatražiti da se brine i o njegovu sinu. No, Diana je zaposlila Barbaru Barnes. Poslije ju je zamijenila Olga Powell, pa Tiggy Legge-Bourk.

Nijedna dadilja nije imala strogi dnevni raspored jer je pokojna princeza veći dio odgoja preuzela na sebe. Dadilje su se s Williamom i Harryjem igrale te ih učile kako se nakloniti pred bakom kraljicom. William je ostao blizak s Olgom do njezine smrti u listopadu 2012. te je otkazao javni nastup zbog njezina sprovoda.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Jutarnjeg lista.

Linker
29. travanj 2024 20:22