PARALELNI INTERVJU

Tom Cruise: Bilo je vrijeme da mi Cameron pokaže malo ljubavi

Devet godina nakon što su u “Nebu boje vanilije” prvi put glumili ljubavni par, Cameron Diaz (38) i Tom Cruise (37) opet su zajedno pred kamerama. U akcijskom filmu “Dan i noć”, koji se 29. srpnja počinje prikazivati u Hrvatskoj, Diaz glumi restauratoricu automobila June, koja na aerodromu u Wichiti upoznaje zgodnog muškarca, no tek nakon što započne vezu s njim, shvaća da je on tajni agent. Cruise, naravno, ima iskustva s tajnim agentima – glumio je Ethana Hunta u filmskom serijalu “Nemoguća misija” – no za novi film kaže da se samo događa u svijetu špijuna i da je, zapravo, romantična komedija.

Naravno, mnogo toga se promijenilo u životima dvoje glumaca u posljednjih devet godina. Za snimanja “Neba boje vanilije” Cruiseov brak s Nicole Kidman se raspadao, a on se zaljubio u filmsku partnericu Penelope Cruz. No, ljubavne brige sada su iza njega: uživa u braku s Katie Holmes, s kojom ima četverogodišnju kćer Suri. Cameron Diaz je, pak, tada bila u vezi s glumcem Jaredom Letom. Poslije je izlazila s Justinom Timberlakeom, ali se i ta ljubav ugasila nakon nekoliko godina, a sad je u vezi s igračem baseballa Alexom Rodriguezom, bivšim dečkom Kate Hudson. Tijekom intervjua u holivudskom studiju Ben Kitay, gdje se snimao dio filma, vidjelo se da se Diaz i Cruise dobro slažu i kad nisu ispred kamere. Neprestano zafrkavajući jedno drugo, izgledali su vrlo blisko – kao da su brat i sestra.

Zašto vam je trebalo toliko dugo da opet snimite zajednički film? Diaz: U posljednjem filmu koji smo zajedno snimali, pokušala sam ga ubiti. Budući da sam mu uništila sve u životu, ovaj put sam mu željela pružiti priliku… Cruise: … za malo ljubavi. Diaz: Apsolutno. Ovo je savršena stvar u pravo vrijeme. Mislim da smo sada mnogo svjesniji tko smo i što možemo. Tom je i tada bio pun samopouzdanja jer je znao da je dobar u svom poslu, no ja nisam iza sebe imala takvu karijeru. Zato sam mu zahvalna što je bio tako divan i što je pazio na mene.

Zašto ste prihvatili ulogu u filmu “Dan i noć”? Cruise: Cameron se prva zainteresirala za film te mi je poslala scenarij. U to vrijeme mene je izuzetno intrigirao jedan drugi lik, ali sam vidio da elemente tog lika mogu uklopiti u ovu priču. Naravno, dodatna privlačnost ovog filma je u tome što glumim s Cameron jer je ona iznimno zabavna osoba. Voli se šaliti i s njom nikad nije dosadno. Osim toga, snimamo u Austriji, Španjolskoj i na Jamajci, pa smo usput i mnogo putovali. Diaz: Salzburg je prekrasan, baš kao i Sevilla. Kad putujete s filmskom ekipom, svima se čini kao da su agenti na posebnom zadatku. Je li vas filmu privukla i činjenica da ženski lik sudjeluje u svim vratolomijama glavnog junaka? Cruise: Sviđa mi se June jer se njezin lik razvija i ona postupno shvaća koliko je snažna i sposobna. Odlična je scena u kojoj ona u avionskom zahodu skuplja hrabrost da nepoznatom muškarcu kaže kako joj se sviđa. Vježba to pred ogledalom i na kraju se hrabri rečenicom: “Nije ti ovo prvi rodeo, ženo…”. I tako ohrabrena izađe iz zahoda i odmah, bez oklijevanja, poljubi tog muškarca. Diaz: Samu sebe mora ohrabrivati i uvjeravati da je to dobra ideja…

Zar djevojke doista pred ogledalom vježbaju upoznavanje s dečkima? Diaz: Naravno. Doduše, najčešće to rade pred prijateljicama, ali je June sama u avionu pa ne može računati na njihovu pomoć. Cruise: Imam tri sestre i kao muškarac sam naučio šutjeti i samo slušati u njihovom društvu… Diaz: (smijeh) Naravno.

Je li vas u Španjolskoj bilo strah dok ste snimali scenu u kojoj bježite ispred bikova? Cruise: Dok sam to samo gledao na televiziji, činilo mi se vrlo smiješnim. No, kad sam u stvarnosti na motociklu bježao ispred njih, nije mi to bilo tako zabavno. Samo sam mislio na to kako ne smijem pasti dok Cameron sjedi iza mene. Diaz: Vjeruj mi, i meni je to prolazilo kroz glavu. Cruise: Djevojke koje su s nama snimale scenu, upitale su me bojim li se bikova. Radio bih nešto drugo da se bojim. Strah se ne isplati.

Osjećate li se sretnima što vam posao omogućuje da iskusite mnogo toga što kao “običan” čovjek nikad ne biste doživjeli? Cruise: Naravno da smo sretni. Svi ljudi imaju svoje snove, a moj je bio da cijeli život putujem. Prekrasno je upoznavati nove krajeve i ljude. A ja to mogu doživjeti uz posao koji volim. Diaz: I ja ću jednom ostvariti svoj san: da se dobro naspavam! Život je predivan, ali da biste u njemu uživali, morate stvoriti svoj svijet. Morate slijediti srce i raditi stvari koje su dobre za vas.

Što je važno da par bude uspješan u filmu? Cruise: Morate publiku natjerati da vas želi gledati. Kad vidim zanimljiv par u filmu, poželim da ostanu zajedno.

Mislite li da bi “Dan i noć” funkcionirao i da ste zamijenili uloge? Cruise: Da sam ja glumio Jane? (smijeh) Diaz: Bilo bi zabavno okrenuti uloge. Zašto se toga nisam sjetila? Zašto ja nisam mogla biti špijunka? Cruise: Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi to funkcioniralo, no ipak bi mi bilo žao, jer je Cameron odlična kao June. Uživao sam gledajući je na setu i ponekad sam jedva čekao sljedeću scenu samo kako bih mogao vidjeti što će napraviti.

Volite li više glumiti likove poput Jane ili elegantne, lijepo odjevene žene u štiklama? Diaz: U “Danu i noći” uopće ne nosim štikle, ali zato u svojem sljedećem filmu “Bad Teacher” ne izlazim iz njih. I moram priznati, postoji neka jaka veza između nas djevojaka i cipela. (smijeh) Cruise: Ta opsesija, očito, počinje od rođenja. Imam dvije kćeri, a mlađa Suri je već s dvije godine počela hodati na prstima kao da želi štikle. Ne mogu to objasniti.

Smeta li vam što paparazzi prate svaki vaš korak? Diaz: Naučila sam organizirati svoj život. Vjerujem da je tako i s Tomom. Naravno, postoje neke stvari koje ne mogu raditi, ali to su male žrtve u usporedbi s mnogim povlasticama koje idu uz glumački poziv. Cruise: Glumim već 30 godina. Volim snimati filmove i zabavljati ljude. Nikada nisam izgubio tu strast. Diaz: Najviše vjerujem instinktima. Samo zato što si slavan, ne znači da si bespomoćan i da te drugi mogu iskorištavati. Svatko od nas je gospodar svog života. Cruise: Kao klinac sam se često selio i uvijek iznova morao stjecati prijatelje. Stoga sam se naučio promatrati ljude i na vrijeme shvatiti kakvi su. No, najvažnije je shvatiti što sami, zapravo, želimo od života. Kao što sam već rekao, ja živim svoj san i sretan sam zbog toga, jer znam koliko je to rijetko.

Richard Pratnick

Linker
02. svibanj 2024 16:13