ZA EUROPU

Tonči Huljić: Ne zanima me Nina Badrić

Iako je trenutno okupiran koncertima svojega projekta Madre Badessa koji će 8. lipnja koncertno predstaviti na otvorenju splitskog kluba “Vanilla”, 15. i 16. lipnja na beogradskom Kalemegdanu, a u kolovozu i na jednom world music festivalu u Italiji, Tonči Huljić, poznati skladatelj i hitmejker, nije propustio pogledati ovogodišnji Eurosong. Hrvatska, prema njegovoj ocjeni, na eurovizijskom natjecanju, od samog starta nije imala nikakve šanse, a tako će biti i ubuduće.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju tako je prokomentirao razočaravajući hrvatski rezultat na ovogodišnjem Eurosongu.

– Vrlo često se spominje Ksenija Urličić u čije je vrijeme Hrvatska kod kuće afirmirala svoju zabavnu glazbu. Ne možete doma nešto zatirati, a onda to pokušati poslati vani. Ti koji su zatirani jednostavno to ne žele, pa smo tako i mi svi ove godine odbili “Eurosong”. Urednica Elizabeth Homsi je napravila dobar potez da se ciljano bira jedan autor, da se proglasi na vrijeme, jer je to ozbiljan posao, a ne da se traži alibi izvođača. Pa ako se propadne, izvođač je kriv. Naravno da je tu krivnja i na izvođaču koji prihvati ići iz zone u prvu ligu. To su dvostruke odgovornosti. Evo, ja bih htio biti u svemiru, vidjeti Mjesec i Mars. Da mi NASA predloži u stilu “ajde Huljiću idi ti u raketu pa ćeš vidjeti Mjesec i Mars“ tko bi tu više bio kriv – ja koji sam se ukrcao ili ovaj koji mi je to predložio? Podijeljena je odgovornost. No, na “Eurosongu” postoji i jedan drugi problem – ako Skandinavci imaju jednog od favorita za pobjedu oni će biti prvi bez obzira je li u pitanju Norveška ili Švedska. Isto je s Rusima.

Aktualna pobjednica osvajala je bodove i iz drugih zemalja, ako aludirate na dobrosusjedsko glasanje? – Istina. Ali kada idete u tu priču, morate imati hrabrosti boriti se, a ne godinama ići u stilu “daj samo da uđemo u finale”. To je luzerski stav. A svi su išli s tim stavom.

Nešto slično sada izjavljuje i Nina Badrić. – Lako je sada biti general poslije bitke. Ona me ne zanima kao što me ne zanima ni Homsi. Sve zajedno, to je već stara vijest. Puno je veći problem što, nažalost, ništa dobrog neće donijeti nova garnitura koja će doći na HTV. Ta se TV kuća godinama devastira na način da ćemo proizvoditi javni sadržaj za opće dobro. Kakav je to sadržaj kada s prvog dođete na treće, četvrto mjesto po gledanosti? Političarima je glavni “Dnevnik” i bitno im je podići gledanost televizije da bi taj “Dnevnik” pokušao biti relevantan za kreiranje javnog mnijenja. Slažem se da javna televizija ne bi smjela imati “trash”, ali se pod njega previše toga stavlja uključujući i zabavnu glazbu. Pa se od nje bježi i konstantno izvlači i afirmira neka urbana glazba što narod objektivno ne želi. Briga političare ima li zabave na TV-u zbog zabave same, cilj je postizanje gledanosti koja bi potpomogla posrnuli “Dnevnik”.

Kada bi vam se ponudilo, biste li pristali raditi hrvatski projekt za Eurosong? – Prije svega, to se ne radi u prvom mjesecu. Kad bi mi netko, puno ranije, došao i pitao me takvo što razmislio bih i vidio ima li ta opcija smisla. A kad bih i razmišljao o njoj, onda bi to bila samo borba za vrh. To mora biti nešto vrlo ekscentrično, na nož, da ovdje bude ispraćeno…

Cijeli intervju s Tončijem Huljićem pročitajte na stranici Slobodne Dalmacije.

Linker
29. travanj 2024 16:53