TUŽNO SJEĆANJE

Toše Proeski dobio spomenik

U subotnjim poslijepodnevnim satima ispred novogradiške Elektrotehničke škole otkriveno je spomen obilježje Toši Proeskom , makedonskom pjevaču koji je prije tri godine poginuo u prometnoj nesreći nedaleko Nove Gradiške, piše Jutarnji list .

Spomen obilježje otkrili su Danče Markovski, makedonski veleposlanik u Hrvatskoj, te novogradiški gradonačelnik Josip Vuković. Autor spomen obilježja je arhitekt Vinko Grgić, a predstavlja ‘…nedovršenu priču, baš kao što je bio Tošin život’.

– Spomen obilježje je kraj stadiona, a ispred škole. To je simbolika sporta i mladosti gdje Toše pripada. Poruke ljubavi, humanosti i prijateljstva, koje je slao mladim ljudima, predstavljaju simbol ljudskog međusobnog povezivanja nešto što, nažalost, danas u suvremenom svijetu sve više nedostaje – kazao je makedonski veleposlanik, ističući kako je ovaj spomenik još jedno obilježje, još jedna okosnica koja spaja mlade generacije jer je Toše ‘izašao iz granica svoje voljene Makedonije’.

Na spomen ploči uklesane su Tošine riječi, njegov zaštitni znak ‘Volim vas sve’. Na otkrivanju spomen obilježja bio je i brodsko-posavski župan Danijel Marušić sa suradnicima, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na kraju su ispred spomenika vijence položili i upalili svijeće predstavnici fan klubova Toše Proeskog. U subotnjim jutarnjim satima, iz Nove Gradiške put Tošinog rodnog Kruševa, krenuli su maratonci na put dug tisuću kilometara kako bi odali počast mladom pjevaču koji je svojom glazbom plijenio srca ljudi diljem prostora bivše države.

Željko Mužević / Jutarnji list

Linker
29. travanj 2024 03:32