LJEPOTA: OBRVE

Traži se prirodan oblik

Ljepota je u simetriji i proporcijama lica. A prirodan oblik obrva često nije simetričan – ima ih posvuda, nisu definirane. Oblikovanjem obrva licu možete promijeniti izražaj – kaže Anastasia Soare, 50-godišnja holivudska ‘kraljica obrva’, koju u Americi smatraju najvećom stručnjakinjom za taj dio lica. U svojem salonu na Beverly Hillsu uređuje obrve mnogih zvijezda, poput modela Cindy Crawford, Naomi Campbell i Heidi Klum, pjevačica Jennifer Lopez i Madonne, TV voditeljice Oprah Winfrey, glumica Sharon Stone, Brooke Shields, Kim Cattrall i Renee Zellweger. Sve one, naime, dobro znaju: s pravilno oblikovanim i njegovanim obrvama žena izgleda svježije, mlađe i profinjenije.

Obrve su najvažniji dio lica. Daju nam izraz zadovoljstva, sreće, ljutnje, iznenađenosti, zločestoće, opakosti. I čine nas mlađima ili starijima: deblje obrve ‘oduzimaju’, a vrlo tanke ‘dodaju’ nekoliko godina. Dio od ruba kose na čelu do obrva mora biti proporcionalan s dijelom od obrva do vrha nosa te od vrha nosa do kraja brade – ta tri dijela lica trebaju biti jednaka. Ako te proporcije nema, ona se popravlja preoblikovanjem obrva.

– Kad je riječ o obrvama, modni trendovi posve su nevažni – treba obratiti pozornost na strukturu lica i njihov prirodan oblik. Najbolji izgled je onaj koji djeluje prirodno – ističe Anastasia Soare. Primjer su neprirodne, izrazito tanke obrve u obliku polumjeseca, kakve su dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća ‘nosile’ holivudske dive Jean Harlow, Greta Garbo i Marlene Dietrich. To je bio tadašnji stil, koji su slijedile tisuće žena. Ali, taj ih je oblik obrva učinio starijima: glumice kojima su tada bile 22, 23 godine izgledale su kao da im je 40.

I dok je oblik obrva individualan, njihova boja treba biti usklađena s bojom kose – ne moraju biti baš u istoj boji, ali moraju biti slične. Uz svijetloplavu kosu ne idu tamne obrve pa ih, ako ih već imate, treba posvijetliti za nekoliko nijansi.

Oblikovanje obrva možete prepustiti kozmetičarki ili stručnjacima u eyebrow baru (prvi je otvoren u hrvatskoj poslovnici francuskog lanca parfumerija Sephora u Zagrebu), ali, taj posao možete obaviti i sami. Kod čupanja obrva držite se pravila – manje je više. Naime, stanjujući obrve, vizualno povećavate oči. Ali, ako im je luk veoma visok i tanak, narušit ćete proporciju lica i izgledati kao da ste vječno začuđeni.

Posebno pazite na udaljenost obrva – počupate li ih previše, razmak između njih bit će neprirodno velik, a nos će se doimati većim. Obrve nikada ne čupajte od sredine, s donje strane, misleći da ćete time dobiti viši luk – rezultat je najčešće prekratka ili pretanka obrva. Dakle, ako taj posao obavljate sami, kod kuće, jedini način da ne pogriješite jest da obrve čupate tek nakon što ste ih iscrtali pomoću šablone.

Snježana Dragojević Harapin

PRAVILA ZA SAVRŠEN LUK

1. Uzmite olovku, stavite je uz donji rub nosnice i odredite početak, vrh i kraj obrve: početak bi trebao biti uz korijen nosa, u ravnini s unutarnjim kutom oka, vrh luka iznad vanjskog kuta oka, a završetak na crti koja prelazi od nosnice do vanjskog kuta oka.

2. Odaberite šablonu koja ‘najbliže’ slijedi određeni početak, vrh luka i kraj te prirodni oblik vaših obrva.

3. Odaberite puder koji odgovara vašoj boji obrva i ispunite prazan prostor šablone.

4. Pincetom počupajte dlačice koje su ostale izvan prostora prekrivenog puderom. Dlačicu primite pincetom što bliže korijenu i naglo povucite u smjeru rasta.

5. Gelom na čijem je vrhu četkica prijeđite preko obrva kako biste fiksirali dlačice i puder te im dali sjaj. Umjesto gela, možete se poslužiti i prozirnom maskarom ili bezbojnim sjajilom za usnice.

6. Luk i kraj obrva naglasite olovkom za definiranje oblika.

7. Mekom spiralnom četkicom ili češljićem s druge strane olovke još jednom počešljajte obrve kako biste ujednačili boju pudera i olovke (da se ‘stope’ s dlačicama).

Linker
04. svibanj 2024 09:14