Rusty Clark / Flickr
DOBRO JE ZNATI

Trik za temeljito pranje voća i povrća

Ljeto je vrijeme kada u ponudi imamo najveći izbor sezonskog voća i povrća: rajčice, breskve, nektarine, maline, paprike – samo su neke od omiljenih namirnica mnogim ljudima. No jeste li sigurni da ste ih prije konzumiranja dobro oprali?

Mnogi imaju naviku voće i povrće samo isplahnuti pod mlazom hladne vode, dok se rijetki potrude oprati ga u nekoliko voda i pobrinuti se da skinu sve eventualne pesticide i prljavštine s njegove površine.

Većina ljudi zaboravlja kako njihove omiljene namirnice, prije nego što dođu na tržnice ili u supermarkete, pri proizvodnji prođu kroz nekoliko dohrana i špricanje raznim otrovima. Iz tog razloga obavezno je voće i povrće oprati jako dobro.

Kako biste bili sigurni da to činite ispravno, uz obično pranje, koristite i mješavinu prirodnog dezinficijensa voća i povrća.

Pomiješajte čašu vode sa žlicom svježe iscijeđenog limunovog soka i žlicom octa. Dobro promućkajte i nalijte u bočicu s raspršivačem pa poprskajte voće i povrće. Ostavite da odstoji nekoliko minuta i isperite pod mlazom hladne vode.

Linker
28. travanj 2024 18:32