ANDREA KLARIN

U jednom danu sam zarađivao 100.000 eura

Potkraj kolovoza 2008., dok je ljetovao u svojoj istarskoj kući u Vodnjanu, svjetski poznat i priznat modni fotograf Andrea Klarin (38) dobio je poslovnu ponudu o kakvoj većina njegovih kolega može samo sanjati. Slavna pjevačica Grace Jones , koja je upravo dovršavala svoj novi album “Hurricane”, odlučila je da Andrea Klarin snimi fotografije za promociju albuma.

Kad su ga njezini menadžeri nazvali i pitali može li u Parizu odraditi taj posao, Beograđanin hrvatskih korijena, koji živi u Bruxellesu, a radi na svim kontinentima, prvo je pomislio da ga netko zafrkava. Čak i fotografi kalibra Andree Klarina, koji je radio za mnoge velike kompanije te fotografirao mnoštvo poznatih i slavnih, rijetko, možda jednom u životu, dobiju priliku da surađuju sa zvijezdama poput Grace Jones. – Osjećao sam se kao da pripadam malom krugu odabranih – opisuje Andrea Klarin.

– Grace Jones je umjetnica izvan svih normi i zato sam s njom želio napraviti nešto spektakularno. Predložio sam joj nekoliko ideja, a ona mi je rekla da radim što se meni sviđa. Ona radi isključivo noću, no prvu večer nije došla na snimanje. Rekla je da se ne osjeća dobro. Došla je drugu večer, a s njom i čovjek natovaren kutijama sa šeširima, koji mi je rekao da obožava moje fotografije. Bio je to Philip Treacy , londonski dizajner šešira, njezin veliki prijatelj, koji je s nama ostao do pet ujutro. Grace je odlično surađivala i uvažavala sve moje sugestije premda sam koristio svjetlo koje joj ne laska. Bila je moj instrument i s njom sam radio što sam htio.

Klarinov portret Grace Jones lica prekrivenog zlatnom maskom, dok iza nje vijori duga crna haljina što ju je dizajnirao pokojni Alexander McQueen , na svim je plakatima kojima 62-godišnja pjevačica najavljuje svoje koncerte. Ta je fotografija u međuvremenu postala tražena i u kolekcionarskim krugovima.

Andrea Klarin također kupuje fotografije koje mu se sviđaju, pa mu, primjerice, nije bilo žao platiti 12.000 eura za neobičan portret Micka Jaggera što ga je 1992. snimio čuveni škotski fotograf Albert Watson.

– Albert Watson jedan je od mojih uzora, kao i Irving Penn, Peter Lindbergh, Steven Klein i Steven Meisel – nabraja Andrea Klarin svoje heroje fotografije. – Nick Knight također mi je bio zvijezda sve dok nije otkrio kompjutor. Ne privlači me moderna fotografija u kojoj su dominantni efekti postignuti uz pomoć photoshopa.

Klarinov put u glamurozan svijet modne fotografije počeo je 9. ožujka 1991. u Beogradu, na demonstracijama protiv Slobodana Miloševića. Nikad mu prije fotografija nije padala na pamet, niti kao hobi niti kao profesija, no taj dan nešto ga je nagnalo da na ulicu izađe s malom “idiot” kamerom.

– Usred sveopćeg kaosa naletio sam na tipa s mitraljezom i “kliknuo” ga – prisjeća se Andrea Klarin. – Poslije je bila organizirana izložba fotografija s demonstracija, objavljena je i knjiga, a moja fotografija bila je i na izložbi, i u knjizi. To mi je probudilo ego, jer prvi put je netko primijetio da uopće postojim, pa sam kupio svoj prvi fotoaparat i počeo slikati sve oko sebe.

Te godine njegov otac Mirko Klarin, novinar rodom iz Jezera na otoku Murteru, postao je dopisnik Borbe iz Bruxellesa. Andrea je s ocem otišao u glavni grad Belgije i ondje počeo studirati ekonomiju, što nije dugo trajalo jer bio je opsjednut fotografijom.

– U Bruxellesu nikog nisam poznavao, a fotografija mi je bila jedini hobi, pa sam dane i noći provodio fotografirajući i razvijajući slike u svom laboratoriju – govori Andrea Klarin, koji je fotografska znanja i vještine usavršio studirajući fotografiju na briselskom institutu INRACI (Institut de radioelectricite et de cinematographie).

Potom je upoznao manekenke koje su od njega naručivale fotografije za book, neki klijenti su primijetili te fotografije i tako je počela njegova karijera modnog i reklamnog fotografa. Bile su mu 22 godine kad ga je belgijska modna kuća Olivier Strelli, za koju je svojedobno radio i Peter Lindbergh, angažirala za snimanje kataloga. Taj mu je posao otvorio mnoga vrata.

– Poslije sam šest godina radio za Valentina , koji me osobno izabrao – nastavlja Andrea Klarin. – Zahvaljujući njemu, radio sam i za talijanski Vogue. Kad jednom uđete u taj krug, svi vas traže i žele s vama raditi. Mnogo sam radio za Swarovski, Van Cleef & Arpels, Whirlpool, Lanvin, Guerlain, Rochas i Longchamp.

Za L’Oreal sam radio nekoliko velikih kampanja s Laetitijom Castom , Doutzen Kroes i bollywoodskom zvijezdom Aishwaryom Rai , koju je, dok smo snimali u Parizu, neki Indijac prepoznao na ulici i doslovce pred njom pao na koljena.

U Los Angelesu Andrea Klarin je za reklamnu kampanju modne kuće Repeat Cashmere fotografirao američku glumicu Teri Hatcher, zvijezdu serijala ”Očajne kućanice”.

Život u tvornici čokolade – To mi je bilo prvo snimanje gdje mi je glava bila osigurana, jer velika je lova bila u pitanju. Osigurali su me na nekoliko milijuna dolara ako mi se nešto dogodi pa ne dođem na snimanje. Usred snimanja crknuo mi je mobitel i otišao sam po novi, a na setu je odmah nastala panika gdje sam, zašto me nema i što ako se ne vratim. U Hollywoodu zaista svi rade pod velikim opterećenjem.

Rado se Andrea Klarin sjeća i kampanje za Nike, kada je fotografirao najveće nogometne zvijezde. – U Manchesteru sam umalo stradao kad je Wayne Rooney s dva metra ispucao loptu pokraj moje glave. Taj zvuk kad mi je lopta prošišala pokraj uha nikad neću zaboraviti. Da me pogodio, vjerojatno bi mi moj Hasselblad izašao na potiljak. Pozirali su Andrei Klarinu i drugi poznati sportaši, primjerice Jelena Isinbajeva, svjetska prvakinja u skoku s motkom, i Fernando Alonso, šampion Formule 1.

Za britanski Elle snimio je editorijal s američkom pjevačicom Fergie , a za modni prilog Sunday Timesa ovjekovječio je slavnog dizajnera Jeana Paula Gaultiera i manekenke odjevene u njegove kreacije. Portretirao je i Christiana Louboutina , a slavnom se obućaru ta fotografija toliko svidjela da ju je stavio na svoju web stranicu.

Andrea Klarin na snimanja često vodi i svoju obitelj. Supruga mu je Belgijka Adelaida Lemaire (39), koja radi kao odvjetnica, a imaju dvije kćeri: Miju (6) i Jeanne (4). Žive u lijepom velikom stanu pokraj poznate tvornice čokolade Godiva, u zgradi koja je nekoć također bila tvornica čokolade, a preuređena je u ekskluzivan stambeno-poslovni kompleks. Taj stan od petstotinjak četvornih metara, koji povremeno koristi i kao studio, Andrea Klarin kupio je prije četiri godine, zaradom od jedne jedine reklamne kampanje.

– Modna fotografija je jedan od najbolje plaćenih poslova na svijetu, znao sam u jednom danu zaraditi i 100.000 eura, ali ja u tom poslu nisam zbog novca, nego zato što ga volim – tvrdi Andrea Klarin. – Slikam za svoju dušu i imam sreće da od toga mogu živjeti. U razdobljima kad nema previše snimanja, Andrea Klarin voli kuhati, igrati golf i zasvirati gitaru, ali ni tada ne prestaje razmišljati o fotografiji.

Veseli ga što će uskoro prvi put raditi u Hrvatskoj, gdje će ekskluzivno za GlorijuGLAM snimiti modni editorijal s nekoliko najuspješnijih hrvatskih manekenki. No, u Hrvatsku ponajprije dolazi kako bi sudjelovao na hrvatskom festivalu fotografije Photodays, koji se 4. i 5. lipnja održava u Rovinju. – Lani sam bio član žirija Photodaysa, ali nisam mogao doći u Rovinj jer sam ozlijedio nogu. Sada sigurno dolazim. Mislim da je ta manifestacija veoma važna za razvoj hrvatske fotografije i zbog toga dolazim u Rovinj, kako bih svoja iskustva podijelio s ljudima koji od fotografije žive, ili im je fotografija opsesija kao i meni.

Nevio Pintar

Linker
14. svibanj 2024 04:15